4 Hanne Peetermans (met gitaar) en Fien Desmet zingen klassiekers voor de bewoners van het Sint-Gabriëlrusthuis.
Benoit De Freine Hanne Peetermans (met gitaar) en Fien Desmet zingen klassiekers voor de bewoners van het Sint-Gabriëlrusthuis.

‘Coronaserenades’ om bewoners woonzorgcentra op te vrolijken: “Ook als er terug bezoek mag komen, willen we hiermee verder”

Omdat bewoners van woonzorgcentra momenteel geen bezoek kunnen ontvangen, organiseert de stad er kleine concertjes. Zo passeerden Fien Desmet en Hanne Peetermans met engelenstem en gitaar onder andere in woonzorgcentrum Sint-Gabriël. “Waarom zouden we ermee stoppen als de bewoners weer bezoek mogen krijgen? Er was ook voor corona al te weinig livemuziek in zorgcentra.”

Prachtig weer en meezingen met klassiekers, het was een erg gezellige namiddag in woonzorgcentrum Sint-Gabriël in de Van Peltstraat. Omdat de bewoners, net zoals in alle andere zorgcentra in Vlaanderen, momenteel geen bezoek mogen krijgen, kwam het stadsbestuur met het idee om ‘coronaserenades’ of kleine concertjes te organiseren om de senioren te plezieren.

Tuinen en binnenpleinen

“We zijn al in verschillende rusthuizen gepasseerd”, zegt Pieterjan Braet, mee betrokken in het project als extern boeker. “We bekijken het zo’n beetje week per week, afhankelijk van het weer, want we spelen in de tuinen en binnenpleinen van de centra. We willen hier eigenlijk nog langer mee doorgaan deze zomer, zelfs al mogen de bewoners terug bezoek ontvangen. Er werd sowieso al niet veel met muziek gedaan in rusthuizen. En het is duidelijk dat de bewoners er erg van genieten.”

(lees verder onder de foto)

4 Fien Desmet en Hanne Peetermans in de tuin van Sint-Gabriël.
Benoit De Freine Fien Desmet en Hanne Peetermans in de tuin van Sint-Gabriël.

Er worden enkel Antwerpse muzikanten geboekt, die momenteel zitten te popelen om voor een live publiek te mogen spelen. “Soms is dat instrumentele muziek of zetten we een jazzband maar het kan ook simpeler: één stem en één gitaar, zoals Fien en Hanne, dat werkt perfect”, besluit Pieterjan.

Collectief geheugen

“We spelen nummers die we zelf heel fijn vinden, maar ook in het collectief geheugen zitten”, benadrukt zangeres Fien Desmet. “Dat gaat van Roy Orbison tot Jacques Brel maar ook bijvoorbeeld Louis Neefs. Het is leuk dat we samen met de bewoners kunnen zingen en genieten. Het zorgt voor een opgewekte sfeer voor hen, maar zeker ook voor ons, gezien de sleur van de afgelopen weken.”

Scholen

Fien Desmet heeft verschillende projecten als zangeres zoals MAY, geeft les aan de academie en schrijft theatermuziek. Hanne Peetermans kennen we van bands als Renata Louisa, Blue Heathens en Birds on a Wire. “We spelen ook in scholen, waar momenteel opvang voorzien wordt. We waren eerst van plan om ons repertoire daar meer op kinderen te richten maar we hebben dat bewust niet gedaan, om hen nieuwe muziek te leren kennen. Wel zijn onze optredens daar veel interactiever met handjes klappen en dansen. We hopen dit nog lang te mogen doen, zowel in scholen als rusthuizen.”

Meer over muziek in Antwerpen hier.

4 De bewoners genieten zichtbaar van het concert.
Benoit De Freine De bewoners genieten zichtbaar van het concert.
4 De nodige afstand wordt bewaard.
Benoit De Freine De nodige afstand wordt bewaard.

Lees meer