Leden van CD&V voerden maandagochtend actie aan de overvolle parking.
Toon Verheijen Leden van CD&V voerden maandagochtend actie aan de overvolle parking.

CD&V deelt kerstkaartjes uit voor NMBS-baas aan station Noorderkempen: “Breid parking uit en hou ze gratis”

Leden van verschillende lokale CD&V-afdelingen in de Noorderkempen hebben maandagochtend actie gevoerd aan het station Noorderkempen in Brecht. Ze hekelen de beslissing van de NMBS om de parking betalend te maken. Ze hopen dat de spoorwegmaatschappij alsnog op haar stappen terugkeert.

Enkele weken geleden maakte de NMBS haar intentie bekend om de parking van het station Noorderkempen betalend te maken. De plannen om de parking uit te breiden – waar zelfs 500.000 euro voor werd vrijgemaakt – stierven een stille dood. 

Vertegenwoordigers van CD&V uit Brecht, Wuustwezel, Zoersel, Kalmthout en Hoogstraten deelden ‘kerstkaartjes’ uit die bedoeld zijn voor Sophie Dutordoir (CEO van NMBS) en Francois Bellot (bevoegd minister van MR). Op de kaarten waren wensen te lezen voor het station “houd de parking gratis”, “voorzie meer parkeercapaciteit” en “ontwikkel een volwaardig station”. “We hopen hiermee vooral extra druk uit te oefenen op de NMBS om terug te komen op hun beslissing om de parking aan het station betalend te maken”, zeggen Tinne Rombouts uit Hoogstraten, Jef Van Den Bergh uit Kalmthout, Katrien Schrijvers uit Zoersel, Rit Luyckx uit Wuustwezel en Frans Van Looveren, Daan De Veuster en Roeland Ruelens uit Brecht.

Onbegrip

De NMBS verdedigde recent de beslissing door te verklaren dat ze op deze manier de parkeerdruk willen verminderen en meer ruimte te maken voor automobilisten die er parkeren en daarna de trein nemen. Volgens de NMBS wordt de parking ook (te) veel gebruikt door mensen die helemaal de trein niet nemen. 

Dat bleek echter niet uit een enquête die het CD&V-N-VA bestuur van Brecht liet uitvoeren bij de gebruikers van de parking. “Daarom zijn we duidelijk: de parking moet gratis blijven én uitgebreid worden, desnoods met een parkeergebouw. Elke morgen opnieuw staan hier zelfs wagens op het gras geparkeerd omdat er gewoon geen plaats meer is.”

Volwaardig station

Maar er is meer dan extra parking. “Het station Noorderkempen moet dringend een volwaardig station worden”, klinkt het. “Dus niet alleen meer parking, maar ook meer en beveiligde fietsrekken en een stipte dienstverlening van de NMBS maar ook van De Lijn. Het kan niet zijn dat je meer dan een uur onderweg bent van pakweg Zoersel of Rijkevorsel om hier te geraken. Dan alleen zullen pendelaars de E19 niet op moeten.” 

Net voor dat laatste vrezen de leden van CD&V. “Het betalend maken van treinparkings zal er deels voor zorgen dat mensen opnieuw kiezen voor de auto. Een ander deel zal een gratis plek zoeken en daardoor zal de parkeerdruk naar de omgeving toenemen. Dat is voor Brecht totaal onaanvaardbaar. Het gaat ook niet op om Brecht te vergelijken met Turnhout. Het station van Turnhout ligt in het centrum van de stad. Toen de parking gratis was, werd die inderdaad veel gebruikt door mensen die kwamen winkelen Maar hier zijn geen winkelstraten in de buurt.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer