Luchthaven Antwerpen in district Deurne (archiefbeeld).
Bob Van Mol Luchthaven Antwerpen in district Deurne (archiefbeeld).

Mortsel en Boechout stellen zich burgerlijke partij in rechtszaak tegen uitbreiding luchthaven

De stad Mortsel en de gemeente Boechout stellen zich burgerlijke partij in de rechtszaak tegen de uitbreiding van de startbaan van de luchthaven in Deurne. De actiegroep ‘Verlenging Nooit’ sleepte de ontwikkelaar en exploitant van de luchthaven, het Vlaams gewest en twee betrokken ambtenaren voor de correctionele rechtbank. Volgens de actiegroep is de uitbreiding van de luchthaven illegaal.

De zaak zal pas volgend jaar voorkomen in september, dat werd deze week beslist in een inleidende zitting op de correctionele rechtbank van Antwerpen. Volgens actiegroep Verlenging Nooit is de luchthaven van Antwerpen in district Deurne zonder vergunningen en dus illegaal uitgebreid. De actiegroep is ervan overtuigd dat de startbaan tien meter te lang is gemaakt dan voorzien, dat de baanstrook rond de startbaan vergroot is en dat er ook een bijkomende veiligheidszone is aangelegd. De groep spreekt ook van onvergunde ophopingen en verhardingen in landbouwgebied. In het aanvraagdossier en de vergunningsbeslissing werd opgenomen dat de aanvraag enkel de aanleg van de ondertunneling omvatte.

Strafrechtelijke veroordeling

De actiegroep dagvaarde het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en het departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Gewest en Vlaamse ambtenaren Tom Roelants en Filip Boelaert. Luchthavenontwikkelaar LOM Antwerpen en exploitant LEM Antwerpen werden ook mee voor de rechtbank gesleept. De actiegroep wil een strafrechtelijke veroordeling, het herstel van het terrein en de staking van het zonevreemde gebruik van het terrein zonder vergunning.

De gemeente Borsbeek stelde zich eerder al burgerlijke partij in de rechtszaak en deze week volgde ook de stad Mortsel daarin. Grootste oppositiepartij Groen, doorgaans niet akkoord met beslissingen van het stadsbestuur, feliciteert die beslissing.

Op 25 september 2020 komt de zaak voor de correctionele rechtbank in Antwerpen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom De Bondt

    Tja wel leuk voor iedereen maar minder leuk voor als je daar woont. Huis gekocht met officiële belofte dat de luchthaven nooit zal worden uitgebreid en nu landen er Boeings. Is toch wel iets anders dan Zaventem, hier geef ik de actiegroep toch gelijk.

  • Tamzin Andersen

    Hier gaan we weer, het groepje fanatici denkt weer iets gevonden te hebben om de luchthaven een loer te draaien. Tijdverspilling en geldverkwisting . Veel lawaaierige vliegtuigen die de inwoners storen, komen bovendien vanuit Zaventem.

Lees meer