Klaas De Scheirder

Politiezones Brasschaat en Schoten gaan bodycams gebruiken: “Geweld tegen agenten verminderen”

De politiezones Brasschaat en Schoten gaan binnenkort een twintigtal bodycams aankopen. Die zullen ingezet worden om strafbare feiten te registreren, maar ook om over eventueel extra bewijsmateriaal te beschikken bij klachten én om geweld tegen agenten te verminderen.

Heel wat politiekorpsen in Vlaanderen zijn al overgegaan tot aan de aankoop van bodycams, waaronder het korps van de stad Antwerpen. Nu springen ook Brasschaat én Schoten op de kar. “We willen daarmee vooral strafbare feiten registreren en verdachten identificeren, maar we kunnen ze ook gebruiken om uit te leren”, zegt Werner Hoogsteyns van de politiezone Brasschaat. “In geval van klachten kunnen de beelden en het geluid zeker een meerwaarde betekenen.” 

De politie ziet er ook een middel in om het geweld tegen politiemensen te verminderen of zelfs te voorkomen. “We hebben handboeien, pepperspray of in extreme gevallen ons handvuurwapen”, zegt Hoogsteyns. “De bodycam komt daar nu bij als extra hulpmiddel. Die kan ook het veiligheidgevoel verhogen van zowel onze mensen als de burgers.”

We hebben handboeien, pepperspray of in extreme gevallen ons handvuurwapen. De bodycam komt daar nu bij als extra hulpmiddel.

Werner Hoogsteyns, politiezone Brasschaat

Wettelijk kader

De politiezones Brasschaat en Schoten zijn niet over één nacht ijs gegaan. Werner Hoogsteyns benadrukt ook dat er een uitgebreid wettelijk kader is waaraan de inspecteurs die de camera zullen dragen, zich moeten houden. “De camera zal bijvoorbeeld zichtbaar moeten gedragen worden of geplaatst worden in een herkenbaar voertuig”, zegt Hoogsteyns. “Het kan door iedereen van het korps gedragen worden als ze een uniform dragen of een herkenbare lint aan de arm hebben. We moeten ook altijd aan diegene die gefilmd worden kenbaar maken dat er beelden en geluid worden opgenomen.”

Privacy

De politie mag de camera ook niet eender waar en wanneer gebruiken. Op de openbare weg of publiek toegankelijke plaatsen is het in principe geen enkel probleem. In privéwoningen bijvoorbeeld mag het enkel tijdens de duur van een interventie. De politiezone investeert alles samen zo’n 25.000 euro in de aankoop van de 20 bodycams. Daarbij is vooral gekeken naar het gebruiksgemak, de autonomie van de batterij, de opslagcapaciteit en de veiligheid van de opgeslagen data.

Lees meer