3 .
videostill .

Spectaculaire beelden: indrukwekkende windhoos trekt over noorden van Antwerpen

In de regio van Loenhout (Wuustwezel) en Hoogstraten in het noorden van Antwerpen is vanmiddag een heuse windhoos waargenomen. De Facebookpagina Weerstation Zoersel & Omstreken kreeg er een filmpje over doorgestuurd. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na het warme weer van gisteren is het deze namiddag op de eerste plaatsen in Vlaanderen beginnen regenen. In het noorden van Antwerpen ging het onstabiele weer, waarbij warme lucht uit het zuiden in botsing kwam met een koudefront uit het noorden, gepaard met een stevige windhoos. Het is niet duidelijk of er schade is aangericht. In Loenhout zou de windhoos effectief aan de grond gekomen zijn. 

Een windhoos is een wervelwind die onder een onweerswolk tot stand komt bij een groot temperatuurs- en vochtigheidsverschil tussen de lucht boven de aardoppervlakte en in de atmosfeer. Het KMI waarschuwde vanmiddag met ‘code geel’ al voor onweer in Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië. Lokaal onweer met zware regenval, hagelbuien, rukwinden of blikseminslagen kan vanaf de vooravond tot vanavond voor overlast of schade zorgen. Vooral er in de Ardennen kan er lokaal veel regen op korte tijd vallen. Aan de kust verwachten we in het begin van de avond dan weer rukwinden tot 80 km/u en een wind die soms zeer krachtig wordt.

5 à 10 per jaar

“We schatten dat er in ons land 5 tot 10 windhozen of tornado’s per jaar voorkomen”, zegt weerman David Dehenauw. “Meestal altijd in zones met grote windschering (een verandering van de snelheidsvector met de hoogte) in de eerste kilometers van de atmosfeer.

Deze windhoos of tornado vormde zich op een convergentielijn, dat is een lijn waar de wind aan weerszijden een andere richting heeft. Dat heeft een grote windschering veroorzaakt en in combinatie met een stevige onweersbui de windhoos veroorzaakt.

3 De windhoos gezien vanuit Hoogstraten.
Facebook/Steven Leemans De windhoos gezien vanuit Hoogstraten.
3 De windhoos, gefilmd in Hoogstraten.
videostill De windhoos, gefilmd in Hoogstraten.

Lees meer