Volgens het bedrijf Womancare kregen de zwangere vrouwen nooit medische diagnoses. Zij kregen enkel een echografie mee om hun kindje al eens te zien.
ThinkStock Volgens het bedrijf Womancare kregen de zwangere vrouwen nooit medische diagnoses. Zij kregen enkel een echografie mee om hun kindje al eens te zien.

Vroedvrouw vervolgd voor ‘pret-echo’s’

Een Nederlandse echoscopiste en vroedvrouw worden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd voor het onwettig uitoefenen van geneeskunde. Ze zouden echografieën genomen hebben en diagnoses gesteld hebben, zonder dat ze daarvoor in België bevoegd waren.  Volgens de verdediging waren de echografieën enkel bedoeld om de zwangere vrouwen al eens naar hun kindje te laten kijken. Pret-echo’s, zeg maar.

Echoscopiste Maria B. (43) en vroedvrouw Sabine L. (40) openden in mei 2015 het diagnostisch echocentrum ‘Womancare’ aan de Bredabaan in Brasschaat. Zwangere vrouwen konden er een medische echo laten maken om de gezondheid van hun kindje na te gaan, of een ‘pretecho’ om al eens naar hun baby te kunnen kijken. Het centrum bood vrouwen met een kinderwens vruchtbaarheidsecho’s aan en ook gynaecologische problemen konden er via een echografie worden opgespoord.

In november 2016 diende de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie een klacht met burgerlijke partijstelling in. De vrouwen hadden niet alleen reclame gemaakt - wat niet mag - maar bleken ook niet bevoegd om in België diagnoses te stellen. In januari 2017 werd het centrum gesloten.

“Beklaagden zijn weliswaar erkend in Nederland, maar dat betekent nog niet dat ze in ons land eender welke echografie mogen uitvoeren of diagnoses mogen stellen. Ze hadden zich moeten informeren naar de Belgische regelgeving, vooraleer ze hier actief werden. In Nederland kan de wetgeving minder streng zijn, maar dit is België”, zei de procureur.

Maria B. en Sabine L. voerden aan dat ze zich van geen kwaad bewust waren. “Onze plannen werden enthousiast onthaald door de Belgische gynaecologen met wie we gepraat hadden. En na een jaar volgde dan ineens die klacht. Als we dit op voorhand hadden geweten, dan waren we er nooit aan begonnen.”

De verdediging vroeg de vrijspraak. Maria B. en Sabine L. hadden enkel de echografieën uitgevoerd die ze mochten uitvoeren en hadden nooit diagnoses gesteld in de strikte zin van het woord. Als ze toch hun boekje te buiten waren gegaan, dan was er sprake van rechtsdwaling: ze wisten niet dat ze aan specifieke regelgeving gebonden waren.

Het openbaar ministerie vorderde boetes tot 24.000 euro en de verbeurdverklaring van bijna 50.000 euro aan inkomsten. Vonnis op 16 september. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer