Geen vuurwerk vanavond door het slechte weer.
RV Geen vuurwerk vanavond door het slechte weer.

Vuurwerk afsteken op Nieuwjaar? Alleen als je vergunning hebt én het geluidsarm is

Inwoners van Kalmthout, Essen en Wuustwezel mogen met oudjaar enkel nog geluidsarm vuurwerk afsteken én ze moeten een vergunning aanvragen. Wie zich niet aan de regels houdt én betrapt kan worden, riskeert een GAS-boete van 350 euro.

Het was het politiecollege van de  politiezone Grens die de beslissing nam om voor de drie gemeenten eenzelfde reglement rond vuurwerkgebruik goed te keuren. De politiezone volgt daarmee de richtlijnen uit het nieuwe Vlaamse decreet op vuurwerk. “Dat nieuw reglement verbiedt het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen. Enkel voor vuurwerk kan een gemeente een uitzondering maken”, zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) van Kalmthout. “Wie vuurwerk wil afsteken in Essen, Kalmthout of Wuustwezel moet daar altijd toestemming voor vragen. Tijdens het jaar zal die toestemming er eventueel komen als een professionele firma het geluidsarm vuurwerk verzorgt. Daarnaast kan vuurwerk met oudjaar enkel met toestemming van de burgemeester én moet het gaan om geluidsarm vuurwerk, mag het enkel tussen middernacht en 0.30 uur afgestoken worden én niet in bosrijke omgeving. De nieuwe regels worden door de gemeente Kalmthout ook in het GAS-reglement opgenomen.”

Aanvragen

De drie gemeenten nemen de beslissing niet zomaar. “Vuurwerk gebruiken houdt altijd risico’s in. Er is ook de geluidsoverlast voor mens en dier. Elk jaar opnieuw krijgen de hulpdiensten massaal veel oproepen voor ontsnapte paarden of honden.” Vergunningen per gemeente kunnen tot 20 december aangevraagd worden.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karel van zand

    Ja...hahaha.... goede gedachte maar gaat niks van komen... ze beginnen smiddags al met knallen

Lees meer