ShutterStock

Blauwalgen in kanaal Dessel-Schoten: recreatieverbod

Nieuwe metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er blauwalgen zijn aangetroffen in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (tussen Brecht en Schoten). Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, geldt er vanaf nu een bijkomend recreatie- en captatieverbod. Eerder was dat al het geval voor het kanaal Bocholt- Herentals (traject Bocholt-Dessel).

Door de warme en droge zomer zijn er geregeld blauwalgen aanwezig in de kanalen. Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer. Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s vaardigt waarnemend gouverneur Bram Abrams in overleg met VMM en De Vlaamse Waterweg nv een politiebesluit uit dat in de besmette zones zowel een captatieverbod als een verbod op zachte recreatie oplegt. Het besluit geldt enkel voor het kanaal Bocholt-Herentals (traject Bocholt-Dessel, kanaalkruising) en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Brecht (sluis 2) en Schoten (sluis 10).

Voor dit kanaal gelden volgende maatregelen: een verbod om water te capteren – binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag – voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee, en een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag. Activiteiten zoals kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden zijn er dus verboden. Pleziervaart is wel toegelaten. Zwemmen in de kanalen is en blijft zoals altijd absoluut verboden. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer