Frederik Corneillie sluit de deuren van het Europa Hotel, waar vooral families kwamen overnachten.
Foto Proot Frederik Corneillie sluit de deuren van het Europa Hotel, waar vooral families kwamen overnachten.

"Bredene verliest zaak met een ziel"

EUROPA HOTEL SLUIT EIND DEZE MAAND DEFINITIEF

Eind oktober zullen de deuren van Europa Hotel in Bredene voorgoed sluiten. Er komt een nieuw project met hotel en appartementen van bouwgroep Versluys. Frederik Corneillie was 19 jaar uitbater van het familiehotel. "Het gebouw is verouderd, maar toch is het jammer dat het verdwijnt."

Voor uitbater Frederik Corneillie van Europa Hotel is het verhaal eind deze maand voorbij. Het gebouw moet plaatsmaken voor een nieuw hotel en sluit de deuren definitief. Het hotel is al 60 jaar een vaste waarde in Bredene. Frederik nam de zaak 19 jaar geleden over, maar het hotel bleef eigendom van bouwgroep Versluys. "We zijn altijd een budgetvriendelijk hotel geweest", vertelt Frederik. "Vooral families boekten bij ons. Ze kwamen elk jaar terug, voor het thuisgevoel. Onze gasten hebben een direct contact met iedereen die hier werkt. Tegenwoordig reizen mensen op een andere manier. Ze blijven enkele nachten in plaats van twee weken. Terwijl wij één van de weinige hotels zijn die halfpension aanbieden, een overnachting met ontbijt en avondmaal. Dat is vooral handig voor die mensen die een lange tijd verblijven." Het pand heeft zijn beste tijd gehad, dat beseft ook de uitbater. "Wij hebben geïnvesteerd in de binnenkant van het hotel, maar de eigenaar wou niet investeren in de buitenkant. Daardoor is het gebouw nu echt verouderd, met overal enkel glas. De kosten zijn te groot geworden. Toch vind ik het spijtig dat het hotel moet verdwijnen, maar het had echt nog een ziel."

Makkelijk excuus

De politiek in Bredene kijkt al lang uit naar een nieuw, modern hotel. Momenteel is hiervoor weliswaar nog geen bouwdossier ingediend bij de gemeente. "Het doet soms wel pijn. Ik heb altijd mijn best gedaan. We zijn inderdaad niet geschikt voor zakenmensen, maar de politiek verschuilt zich achter het gebrek aan een modern hotel om te verantwoorden dat het Staf Versluyscentrum verlies draait. Het is een gemakkelijk excuus en de problemen zullen niet opgelost zijn als het nieuwe hotel klaar is."


Frederik gelooft wel in het potentieel. "Wij zullen het nieuwe hotel niet meer uitbaten. Het vergt nog een te grote investering. Als ik 30 jaar jonger was geweest zou ik het wel doen. Het kusttoerisme trekt aan in de winter."

Divers publiek

Frederik denkt met een glimlach terug aan zijn jaren in hotel.


"Er is hier veel gebeurd. We hebben nog kandidaten van internationale vistoernooien over de vloer gehad, er kwamen Vlaamse artiesten en twee jaar geleden was hier nog een groep Franse wijnboeren. Ook de eigenares van L'Oréal kwam langs. We kregen een divers publiek over de vloer en dat heeft het altijd boeiend gemaakt, maar nu is het tijd voor nieuw bloed."

Lees meer