Martijn en Ellen gingen trouwen, maar de ziekte van Martijn besliste er anders over.
Foto Ludo Coullier Martijn en Ellen gingen trouwen, maar de ziekte van Martijn besliste er anders over.

"In dat huis zitten zoveel emoties"

CROWDFUNDING MOET ELLEN HELPEN HUIS VAN OVERLEDEN GELIEFDE TE BEHOUDEN

Een opmerkelijke crowdfunding moet Ellen helpen om het huis van haar overleden aanstaande Martijn te behouden. Het initiatief komt van Martijns beste vriend. "Ik ben echt overdonderd van zoveel steun", is Ellen nu al dankbaar.

Het spijtige verhaal van Martijn Verhaeghe (32) en zijn toekomstige vrouw Ellen Haesaert (28) is intussen bekend. Het koppel zou begin maart in het huwelijksbootje treden. Het huwelijk werd echter uitgesteld omdat Martijn, lijdend aan een erfelijke hartaandoening, sneller dan verwacht een nieuwe harttransplantatie kon ondergaan. De operatie verliep probleemloos, maar op zaterdag 25 maart overleed Martijn onverwacht aan de gevolgen van een infectie. Afgelopen zaterdag namen vrienden en familie afscheid in de Sint-Antoniuskerk. Het verlies van de geliefde Martijn is nog niet eens verwerkt en daar komt die vervelende administratieve rompslomp al. Vooral voor Ellen is het een gitzwarte periode.


"Het was een zwaar weekend, maar ik ben bang dat het zwaarste nog moet komen. Op dit moment ben ik druk bezig om alle papierwerk in orde te krijgen. Ik vrees dat ik daarna pas écht mijn klop zal krijgen."

Vechten

Een van Martijns beste vrienden, Lieven Vanhercke (30), wil niet bij de pakken blijven zitten en start een crowdfunding op. Lieven zou Martijns getuige zijn geweest en wil iets voor zijn kameraad én Ellen terugdoen.


"Ik heb Martijn zijn huis destijds weten kopen. Hij nam daarvoor een zware lening op zich. Toen hij steeds zieker werd, moest hij enkele keren van job veranderen en verdiende hij ook steeds minder. Maar hij bleef vechten voor zijn huis. Samen met zijn ouders en vrienden staken we veel tijd en energie in renovatiewerken. Alles is zo goed als af, op enkele details na. We hebben er alles voor gedaan. Het huis kent enorm veel emotionele waarde: er werden vriendschappen gesmeed, mooie momenten gedeeld. Denk maar aan een barbecue in de tuin of een gezellig avondje voor de buis."


"Ellen en Martijn woonden dan wel samen in zijn huis, ze hadden geen samenwoningcontract getekend en Ellen is wettelijk gezien zijn vrouw niet. Martijn kon door een eerste harttransplantatie in 2005 ook geen schuldsaldoverzekering verkrijgen. Het zijn Martijns ouders die het huis erven. Zij willen het maar wat graag aan Ellen schenken, want ze weten wat zij voor hun zoon betekent. Maar nu duiken torenhoge successierechten op. Verder blijft de lening voor de aankoop en renovatie doorlopen. Ellen stak ook haar spaarcenten in het huis, ze krijgt ook nog eens de factuur voor de begrafenis gepresenteerd en dokters- en ziekenhuisrekeningen. Daarom startte ik dus een crowdfunding op."

Niet verkopen

"Alle kleine beetjes helpen en we willen Ellen niet aan haar lot overlaten. Na alles wat ze voor onze Martijn heeft gedaan, is dit het minste wat we kunnen doen. Ja, de meest gemakkelijke oplossing is natuurlijk het huis te verkopen. Maar dat wil niemand. Net als Martijn kiezen we misschien niet voor de meest eenvoudige weg, maar dit huis is meer dan een emotioneel hoopje stenen. Het zou Martijn zijn grootste wens geweest zijn dat Ellen echter in 'hun' huis zou kunnen blijven wonen. Ook de familie van Martijn heeft deze grote wens. Zonder hulp is het echter onmogelijk om het huis te behouden."


Ellen is ontroerd door zoveel warmte en steun. "Ik heb alle steun nodig en dit doet dan ook enorm veel deugd. Alle kosten bij elkaar zijn te zwaar voor mij alleen. Toen Lieven met het idee van de fundraising opdraafde, was ik overdonderd. Ik vind het zo mooi en zo lief, ongelooflijk. Martijn had geen betere getuige kunnen kiezen. Ik schrik er nog steeds van hoeveel mensen mij steunen en ik ben iedereen ontzettend dankbaar."

Doneren

Doneren kan via www.martijnenellen.be. De oproep werd al meer dan 330 keer gedeeld, met ongeveer 2.000 euro als voorlopig resultaat. Op dezelfde pagina kan iedereen zich ook registreren als orgaandonor. "Martijn kwam hier altijd voor op, nu neem ik de fakkel over", oppert Lieven nog.

Lees meer