2 Vlaams minister Zuhal Demir.
VTM NIEUWS Vlaams minister Zuhal Demir.

Burgemeester Bredene verbolgen na “domme quote” van minister Demir over waardebon voor tweedeverblijvers

Demir benadrukt dat haar uitspraken misbegrepen werden

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) riep de kustburgemeesters in De Zondag op om de tweedeverblijvers een waardebon te geven. Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van Bredene, reageert als door een wesp gestoken. “Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens de coronacrisis zijn alle niet-essentiële verplaatsingen verboden, waardoor tweedeverblijvers voorlopig niet welkom zijn aan de kust. 

Onbegrip

De kwestie lijkt op veel onbegrip te stuiten bij de tweedeverblijvers, die zich afvragen waarom ze wel nog tweedeverblijfstaks moeten betalen. Sommigen proberen zelfs hun domicilie aan te passen om toch naar de kust te kunnen afzakken.

Demir stelt in De Zondag voor om de tweedeverblijvers ter compensatie een waardebon te geven. De minister zegt bezorgd te zijn om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis zorgen voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand.

De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

Demir lanceert daarom de oproep voor een waardebon voor de tweedeverblijvers. “De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen”.

“Bijzonder boos”

Met die uitspraak gooit ze volgens burgemeester en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe enkel olie op het vuur. “Het is nu al moeilijk om met alle kustburgemeesters eenzelfde beleid te vormen, maar vooralsnog slagen we daar best goed in. Bovendien levert ook de gouverneur goed werk, samen met de politiediensten. Nu zet Demir al dit werk op de helling met een ronduit domme quote. Tweedeverblijvers zijn heus niet de enige groep die het nu moeilijk heeft, hoor. Onze eigen inwoners, horeca-ondernemers, mensen die technisch werkloos zijn; ook zij hebben nood aan duidelijke steunmaatregelen. Kortom: we moeten dit in z’n geheel bekijken.”

“Plat”

“De afgelopen weken hebben we moeten inzetten op preventie en gezondheidsmaatregelen, nu kunnen we eindelijk beginnen nadenken over steunmaatregelen. Wat Demir nu al verkondigt, is ronduit gratuit, dom en plat populisme”, vervolgt de burgemeester. “De hogere overheid schuift de kosten gewoon door naar de gemeenten. Want iémand zal hiervoor moeten betalen. Tegelijk zien wij door bijvoorbeeld afgelaste evenementen ook inkomsten wegvallen. Bovendien moeten we na deze crisis ook onze eigen lokale economie rechtzetten. Ach, ik wind me hier ongelooflijk in op."

Ook zijn Oostendse collega Bart Tommelein (Open Vld) vindt het niet wijs om nu al individuele compensaties te suggereren. “We nemen nu dringende crisismaatregelen voor zieken, ouderen, werklozen en personeel”, tweet de burgemeester van Oostende. De heropbouw van het kusttoerisme en de kusthoreca zal pas in een volgend stadium aan de orde zijn. “Daar zal geld voor nodig zijn. Nu al individuele compensaties suggereren is niet wijs.”

“Misbegrepen”

Minister Demir benadrukt dan weer dat haar uitspraken misbegrepen werden. “Als burgemeester Vandenberghe meent dat ik voor het einde van de crisis mensen naar zee wil lokken, moet hij het voorstel nog eens lezen. Hysterisch reageren en een voorstel voor de heropleving van de eigen toeristische sector ‘dom’ noemen is -laat ons zeggen- niet verstandig”, klinkt het in een reactie.

De financiële slagkracht van Lippens en co kan je onmogelijk vergelijken met dat van de andere kustgemeenten

Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van Bredene

Idee niet nieuw

Overigens is het idee van de waardebon niet nieuw. Knokke-Heist maakte eerder al 4 miljoen euro vrij om tweedeverblijvers een waardebon te geven. 

“Maar de financiële slagkracht van Lippens en co kan je onmogelijk vergelijken met dat van de andere kustgemeenten”, wil Vandenberghe duidelijk stellen. “Knokke is een buitenbeentje. Maar kijk, eens de crisis voorbij is, is iederéén welkom aan de kust, hé. Dagjesmensen en tweedeverblijvers. Het kusttoerisme is een belangrijke economische motor en iedereen is dan met open armen welkom. Maar nu al dergelijke ideetjes lanceren, is echt niet aan de orde." 

Lees ook: Pieter De Crem (CD&V) ontkent dat hij politiestaat wil installeren: “ik heb mij meteen verzet tegen een avondklok” (+)

2
LBB

318 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Andy De Schieter

    Als je eigenaar bent van twee woningen, dan heb je geld genoeg. Die zogenaamd bekwame minister heeft wel lef om welstellenden nog meer te gaan geven. Ik heb niets tekort, maar heb geen overschot, en zal moeten werken tot mijn dood en als je dan zoiets leest, dan kots ik op die ministers.

  • Tom Faes

    In het regeringsvoorstel van nva stond vermeld als strikt noodzakelijk besparingen in gezondheidszorg 5.2 miljard euro en nu zouden ze van alles uitdelen ? Wie geloofd die nva nog ?

Lees meer