De lokale politie Bredene/De Haan kon de jonge inbreker vorige zomer in boeien slaan.
Politie Bredene/De Haan De lokale politie Bredene/De Haan kon de jonge inbreker vorige zomer in boeien slaan.

Hele familie verantwoordelijk voor zeker 42 inbraken in kampeerwagens aan kust: parket eist tot 4 jaar cel

Een familie van Joegoslavische origine riskeert in de Brugse rechtbank celstraffen tot vier jaar voor in totaal 42 auto-inbraken aan de Belgische kust. Een 19-jarige Italiaan zit al een jaar in voorhechtenis, maar ook zijn tante, oom, neef en nicht zouden betrokken zijn geweest. Dat bleek maandagmorgen in de Brugse rechtbank.

De Belgische kust werd in juni en juli vorig jaar geteisterd door inbraken in voertuigen. De lokale politie hield dan ook een extra oogje in het zeil. “De inbraken vonden telkens plaats in kampeerwagens van toeristen die kort geparkeerd stonden langs de weg of op niet-afgesloten parkings”, sprak de procureur. “De modus operandi keerde ook steeds opnieuw terug. De daders braken een ruit en forceerden nadien het slot van de voertuigen. De buit bestond uit gsm’s, kledij, kinderspeelgoed en andere spullen.” 

Jonge Italiaan

Op 16 juli merkte een politiepatrouille een 19-jarige Italiaan van Joegoslavische origine op in de buurt van enkele kampeerwagens langs de Koninklijke Baan in Bredene. Michele A. bleek een schroevendraaier op zak te hebben en werd aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt verdacht van liefst 30 inbraken en 1 poging daartoe, onder meer ook in De Haan, Oostende en Nieuwpoort. De man zit al een jaar in voorhechtenis, maar bleek maandagmorgen niet alleen voor de rechter te moeten verschijnen. Ook zijn tante, oom, neef en nicht werden door het parket voor de rechter gebracht. In totaal zouden ze samen in aanmerking komen voor 42 feiten. “Beklaagde verklaarde dat hij zijn simkaart en gsm kreeg van zijn tante. Het nummer van de vrouw werd gebruikt in liefst vijf toestellen, waarvan één gestolen werd bij een inbraak in Oostende.” 

Nederland

Na de arrestatie van Michele A. verlegde zijn familie hun werkterrein naar Nederland. Ze werden er op 20 augustus opgepakt in een lopend onderzoek van de plaatselijke recherche in een kampeerwagen met Duitse nummerplaat. Aan boord lagen tal van goederen die ook in België gestolen waren. Voor de nonkel en tante van Michele A. werd maandagmorgen 4 jaar cel gevorderd. Voor zijn neef en nicht vraagt het parket 30 maanden gevangenisstraf. De jongeman zelf hangt 37 maanden boven het hoofd. “En dat terwijl mijn cliënt al een jaar in voorhechtenis zit dankzij z’n familie”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti. “Zij beweren hem immers niet te kennen en schuiven alle schuld in zijn schoenen. Ik vraag een straf met uitstel.” Michele A. ontkent het grootste deel van de inbraken en geeft slechts vijf feiten toe. Hij drukte voor de rechter zijn spijt uit. Vonnis op 3 juni.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer