7
Benny Proot

IN BEELD. Schip strandt voor kust van Bredene, maar dat blijkt de bedoeling

Het kabellegschip Topaz Installer is in de nacht van woensdag op donderdag naar Bredene gevaren om er te ‘beachen’. Dat leverde donderdagmorgen onmiddellijk een indrukwekkend beeld en heel wat belangstelling van publiek op. Tegen 8 uur lag het schip van 92 meter lang, dat kabels van windmolenparken aan land brengt, volledig droog op het strand. Bij hoog water is het schip terug beginnen drijven en ondertussen ligt het in de haven van Zeebrugge.

Het gaat voor alle duidelijkheid om een oefening. De gemeente Bredene kreeg de vraag of het schip daarvoor naar het strand kon komen. P&O wil met de oefening aan potentiële klanten tonen dat ze veilig op het strand kunnen liggen met het speciale schip en vlot weer kunnen vertrekken. “We hadden contact opgenomen met de haven van Oostende om een oefening uit te voeren, maar we zijn uiteindelijk in Bredene terechtgekomen, omdat de golfbrekers hier minder lang zijn en dit een veilige plaats was om aan te leggen. Met de oefening tonen we onder meer aan dat de motoren kunnen blijven draaien zonder dat we zeewater nodig hebben om de motoren af te koelen, zoals dat normaal het geval is. Het schip is ontworpen om allerlei kabels aan land te brengen. Het is niet meteen de bedoeling om in België aan het werk te gaan. Van hieruit vertrekt het schip waarschijnlijk naar Taiwan als de test slaagt”, vertelt Koen Vanhevel van P&O.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
7 Deze leerlingen krijgen een uitleg over het kabellegschip en waarom het dwars op het strand ligt.
Benny Proot Deze leerlingen krijgen een uitleg over het kabellegschip en waarom het dwars op het strand ligt.

Om de veiligheid te verzekeren werd een zone afgezet, maar er kwamen toch heel wat toeschouwers opdagen om vanuit de duinen de oefening gade te slaan. Ook enkele leerlingen van VBS Duinen kwamen langs. Papa Christof Duthoy is vandaag als politieagent mee verantwoordelijk voor de veiligheid. “Ik heb gebeld naar de school om te zeggen dat het zeker eens de moeite was om te komen kijken. Dit is een unicum voor Bredene en ook eens leerrijk voor de kinderen.” Christof gaf zelf wat uitleg aan de kinderen. En die hebben er ondanks de koude en de regen toch iets van opgestoken. “Het schip kan kabels met elektriciteit van de windmolens aan land brengen”, vertellen de leerlingen.

De test was uiteindelijk volledig geslaagd. “Rond 13.30 uur was het schip al aan het drijven, maar het duurde dan nog enkele uren om de kabels binnen te halen. Alles is perfect verlopen. We hebben aan verscheidene klanten kunnen aantonen dat het schip kan stranden zonder schade toe te brengen. Het schip kan ook functioneren zonder dat het in het water ligt", zegt Geert Van Gansbeke van Hoppe Maritime Group, die mee de operatie in de goede banen leidt. Er bestaan slechts vier of vijf dergelijke kabellegschepen op wereldniveau. “We hebben de test in België gedaan door de knowhow die er al in de Belgische offshore windenergiesector bestaat. Het ging nu om een test, maar er zijn mogelijkheden aan de Belgische kust om in de toekomst het schip hier opnieuw in te zetten.”

7 Er is veel belangstelling vanuit de duinen.
Benny Proot Er is veel belangstelling vanuit de duinen.
7 Het schip kwam vorige nacht aan op het strand.
Benny Proot Het schip kwam vorige nacht aan op het strand.
7
Benny Proot
7
Benny Proot
7
Benny Proot

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer