De rechtbank in Brugge.
JHM De rechtbank in Brugge.

Man wordt vrijgesproken voor verkrachting stiefdochter: “Te veel twijfel over haar verhaal”

Een 60-jarige man uit Bredene is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor de verkrachting van zijn net 18 geworden stiefdochter. D.V. riskeerde vier jaar cel, maar de strafrechter twijfelde aan de geloofwaardigheid van het vermeende slachtoffer.

Het meisje trok op 16 juni 2014 samen met haar moeder naar de politie. Ze was toen net 18 jaar oud geworden. “Haar stiefvader was de avond voordien aan het werk in de garage naast haar slaapkamer”, pleitte haar advocaat. “Toen ze ging slapen, volgde hij haar en dwong hij haar met een vleesmes om haar kleren uit te doen. Nadien werd ze tot seks gedwongen.” D.V. vluchtte weg toen hij vernam dat zijn stiefdochter klacht tegen hem had ingediend. Een maand later kon hij worden opgepakt. 

Wederzijdse toestemming

De man gaf toe dat hij seks met het slachtoffer had, maar stelde dat alles met wederzijdse toestemming gebeurde. Hij werd in 2013 al eens veroordeeld tot 18 maanden cel voor de aanranding van z’n stiefdochter, maar werd op datzelfde proces wél vrijgesproken voor de verkrachting van het meisje. 

De verdediging verwees tijdens de debatten uitgebreid naar het oude dossier. “Moreel is het afkeurenswaardig van op haar voorstel in te gaan, maar dat maakt het nog geen verkrachting”, aldus meester Jan De Groote. De zaak werd in september een eerste keer behandeld, maar de rechtbank stelde uiteindelijk een polygraaftest voor. Tijdens die test met de zogenaamde leugendetector werden bij de beklaagde leugenachtige reacties vastgesteld.

“Woord tegen woord”

“In het huidig dossier is het woord tegen woord”, stelde de rechter vanmorgen. “Er zijn wel aanwijzingen van schuld, maar geen concrete bewijzen. Alle sporen die werden aangetroffen, zijn in overeenstemming met het verhaal van beklaagde. Dat hij is weggevlucht uit schaamte, is niet compleet ongeloofwaardig.”

De rechtbank zegt te twijfelen aan de geloofwaardigheid van het slachtoffer. “Zij verklaarde geschreeuwd te hebben tijdens de verkrachting, maar niemand in huis hoorde dat. Verder zou beklaagde haar een vuistslag op de lip gegeven hebben, maar de dokter stelde geen letsels vast.”

Omdat er te veel twijfel heerste, werd D.V. over de hele lijn vrijgesproken. Het openbaar ministerie had vier jaar cel gevraagd en kan nog in beroep gaan tegen de vrijspraak.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Laetitia David

    En wat zegt het over dat meisje Gerard Doom dat ze hem een voorstel doet en dan hem vals beschuldigd? Dat arme man is een slachtoffer, toch zijn er nog om hem kwaad te spreken en haar te verdedigen.

  • gerard doom

    Feit dat hij op haar voorstel zou zijn ingegaan zegt al genoeg over deze man...

Lees meer