jongeren van De Studio hebben een zitzak ontworpen met plastic afval. Bredene is de eerste die zal gebruiken
LBB jongeren van De Studio hebben een zitzak ontworpen met plastic afval. Bredene is de eerste die zal gebruiken

Nee, dit zijn geen PMD-zakken, wel zitzakken vol plastic afval

Wie deze zomer een bezoekje brengt aan een van de vier strandbars in Bredene, kan plaatsnemen op bijzondere zitzakken die gevuld werden met plastic afval. Het idee komt van vijf leerlingen van De Studio in Oostende.

De jongeren van De Studio zijn in het kader van Create Your Future aan de slag gegaan om concrete voorstellen uit te werken. Brego Deboodt, Lars Drieghe, Tristan Denoo, Louis Brysse en Dylan De Koninck zochten een oplossing voor de plastic soep, maar ze vonden ook dat er te weinig toffe plaatsen zijn waar jongeren kunnen samenkomen. “Als oplossing kwamen ze op het idee om zitelementen te creëren met dat afval. Ze gingen eerst aan de slag met sigarettenpeuken om zitzakken te maken, maar daarbij stootten ze op het probleem van geurhinder. Ze hebben daarom samengewerkt met de afdeling productontwikkeling van de Howest die zitzakken maakte van gerecycleerd plastic en gevuld met pet-flessen”, licht leerkracht Maud Bonte toe. De zakken werden StubHubs genoemd. Stub staat voor sigarettenpeuken en Hub voor knusse zitplaatsen. Toen de producten werden voorgesteld was Bredene meteen vragende partij om ze te gebruiken. De gemeente hielp de eerste zitzakken ontwikkelen. 

Tien per bar

“De zitzakken zullen een plaats krijgen in vier strandbars in Bredene. Elke bar krijgt er een tiental ter beschikking. Ik vond het onmiddellijk een mooi project omdat het ook een vorm van sensibilisering is”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) Bredene zet met een actieplan en verschillende kunstwerken al fors in op de problematiek.

Patent

De Studio heeft ondertussen al een patent genomen op het idee. “Het is de bedoeling dat de zitzakken nog een verder leven krijgen, maar we moeten nog bekijken hoe we dit zullen aanpakken”, klinkt het bij de school.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sheila De Brauwer

    Ik zou graag zulke zak leeg willen kopen, maar waar kan je dit kopen?

  • mario vermeersch

    ze mochten wel een ander kleur van zakken gebruikt hebben, nu lijkt het gewoon om PMD zakken te gaan.

Lees meer