Enkele stuwende krachten achter Radio Mi Amigo vandaag (vlnr) Geert Vandijk, Walter Galle, Peter De Lathouwer, Gino De Simpelaere en Noël Cordier
TVA Enkele stuwende krachten achter Radio Mi Amigo vandaag (vlnr) Geert Vandijk, Walter Galle, Peter De Lathouwer, Gino De Simpelaere en Noël Cordier

Radio Mi Amigo zendt live uit tijdens Havenfeesten en brengt eerbetoon aan oprichter Sylvain Tack

De legendarische radiozender Mi Amigo, die op 1 januari 1974 startte, zal terug uitzenden vanop schip de Castor in de jachthaven van Blankenberge. “Er zullen een reeks artiesten optreden die een sterke band hadden met de radiozender of zijn grootgebracht door stichter Sylvain Tack.” De uitzendingen vinden plaats van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni tijdens de Havenfeesten.

Voor de geschiedenis van de radiozender moeten we terug naar augustus 1974. Toen trad het Verdrag van Straatsburg in werking, dat elke medewerking aan radio- of tv-uitzendingen vanaf vaartuigen in internationale wateren verbood. Alle radiozenders op zee stopten met hun uitzendingen. “Maar Mi Amigo zorgde voor een grote verrassing”, vertelt Noël Cordier, samen met Gino De Simpelaere, Peter De Lathouwer, Walter Galle, Noël Cordier en Geert Vandijk één van de stuwende krachten achter de zender. “Sylvain Tack, stichter van de zender, week met zijn entourage uit naar Spanje, dat het verdrag nog niet had ondertekend. Ze vestigden zich in het badplaatsje Playa de Aro in Catalonië. De plek werd een bedevaartsoord voor toeristen, die de studio’s en hun favoriete dj’s kwamen opzoeken. Radio Mi Amigo werd énorm populair en op een bepaald moment had het meer dan 6 miljoen luisteraars in België en Nederland.” Toen Spanje lid wilde worden van de Europese Unie en andere lidstaten druk uitoefenden om het verdrag te onderteken, kreeg Mi Amigo het moeilijk. Uiteindelijk zou de zender stoppen met uitzenden vanop zee in 1979.

Eerbetoon

“Maar we willen de belangrijke radiogeschiedenis niet verloren laten gaan”, pikken de organisatoren in. “Daarom kiezen we voor een vierdaagse reünie-uitzending. Het is niet toevallig dat de Castor onze basis vormt. Dit is het zusterschip van schip Bellatrix, die zeeradiozenders Caroline, 558 en Monique heeft bevoorraadt. De uitzendingen zijn ook een eerbetoon aan Sylvain Tack. Naast stichter van Mi Amigo was hij eigenaar van een familiebedrijf dat sinds 1959 de ‘Suzy’-wafels produceerde in Buizingen. Tijdens de jaren zestig en zeventig promootte hij talloze Vlaamse artiesten, zoals Paul Severs, John Terra, Ivan Heylen, Joe Harris, Samantha en Paul Michiels.” Met Mi Amigo zond hij ook de Joepie Top 50 uit, een hitlijst gebaseerd op het gelijknamige jongerenmagazine dat hij mee stichtte. Tack overleed in 2006 op 72-jarige leeftijd en ligt nu begraven in Oudenburg.

Meevaren

In 2014 zond Mi Amigo met succes uit vanop Oostende Voor Anker. Nu is er een speciale uitzending vanuit Blankenberge. “Alle artiesten, dj’s en jingles van de jaren zeventig die een band hebben met Mi Amigo of Sylvain Tack tekenen present”, is Cordier enthousiast. “Maar nog voor de uitzendingen in de badstad beginnen, kan je mee aan boord klimmen van de Castor in Rotterdam op dinsdag 28 mei om 20 uur.” Daarna volgt een reis naar Blankenberge. Deelnemen kan voor 95 euro per persoon, inclusief overnachting en maaltijden. Reserveren kan via info@loodsboot.eu en 0031/650.23.23.20. Alle info: www.miamigo40.be, of het account van Mi Amigo 40 op Twitter en Facebook. Je kan de radio beluisteren via onder andere middengolf (AM 1395khz) en online. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Philippe Janssens

    De AM 1395 kHz-frequentie hebben we te danken aan de bereidwilligheid van enkele Nederlandse stations waaronder Happy AM dat ook goed te ontvangen is in West-Vlaanderen en een deel van Oost-Vlaanderen. De rest van Vlaanderen moet het maar doen met internetstreaming (wat een AM-geluid nodig). In ons eigen achterlijk media-land werd er geen toestemming gegeven voor een tijdelijke uitzendlicentie op AM terwijl die band tegenwoordig zowat leeg is... Arm Vlaanderen...

Lees meer