De West-Vlaming associeert zijn provincie vooral met het strand en de zee.
Henk Deleu De West-Vlaming associeert zijn provincie vooral met het strand en de zee.

West-Vlamingen voelen zich eerder West-Vlaming dan Belg

Inwoners van de provincie West-Vlaanderen voelen zich ook uitgesproken West-Vlaming. Eén op drie noemt zich eerder West-Vlaming dan Belg of inwoner van zijn stad. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie bij meer dan duizend West-Vlamingen.

Het onderzoeksbureau noemt de resultaten opvallend, maar voegt eraan toe dat ook in andere provincies het provinciale gevoel vaak overheerst. “Toch zijn West-Vlamingen opvallend positief over hun provincie. Enkel inwoners van de kust noemen zich eerder kustbewoners dan West-Vlamingen. Uit de enquête blijkt ook dat West-Vlamingen hun provincie vooral associëren met de zee en het strand, de rust en het groene karakter én het typische dialect”, zegt onderzoeker Johan Schockaert. “Verder vinden de ondervraagden dat West-Vlamingen vriendelijk, behulpzaam, joviaal en bescheiden zijn. Ze vinden het hier aangenaam om te wonen en hebben voldoende ontspanningsmogelijkheden.” Er is ook een ‘maar’: “West-Vlamingen kennen hun provinciebestuur onvoldoende. Daar is zeker nog marge voor verbetering.”

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johny Lapeire

    Wie zegt dat ? West-Vlaanderen is een van de lelijkste en smerigste overbebouwde provincies van België, niets meer om hier nog trots op te zijn, het is een puinhoop van bakstenen, beton en asvalt, de steden krioelen er van de vreemdelingen, hoe zou men zich nog W-Vl. Kunnen voelen.

  • Roland Rotsaert

    Ik begin die peptalk van de provincie beu te worden. Het enige waarvoor de provincie gekend en zinvol was, was cultuur, en die bevoegdheid is de provincie kwijt. Wie wanneer de mening van de burger over die beslissing gevraagd heeft is mij een raadsel.

Lees meer