4 Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op! Gedeputeerde Bert Lambrechts en burgemeester van Bree Liesbeth Van der Auwera (CD&V) stelden mee het project voor.
Karolien Coenen Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op! Gedeputeerde Bert Lambrechts en burgemeester van Bree Liesbeth Van der Auwera (CD&V) stelden mee het project voor.

21 Limburgse scholen krijgen ‘groene speelplaats’

Grijze, betonnen speelplaatsen zijn niet meer van deze tijd. 21 Limburgse scholen zetten samen met het provinciaal Natuurcentrum dan ook forse stappen om van hun speelplaats een prikkelende groene leer- en speelomgeving te maken.

In februari 2018 werd het provinciale subsidiereglement ‘Vergroeningsprojecten van schooldomeinen’ goedgekeurd. 21 scholen kregen niet alleen financiële steun, maar ook intensieve begeleiding door het provinciale MOS-team. Het Sint-Augustinusinstituut van Bree was één van de gelukkigen en ontvangt 24.000 euro voor de groene speelplaats. Op deze school werd het vergroeningsproject voorgesteld.

4 Groene speelplaats voor het Sint-augustinusinstituut . 

Brynne Broers en Gitte Creemers horen bij de leerlingenraad en hebben een beetje inspraak kunnen doen op de nieuwe speelplaats.
Karolien Coenen Groene speelplaats voor het Sint-augustinusinstituut . Brynne Broers en Gitte Creemers horen bij de leerlingenraad en hebben een beetje inspraak kunnen doen op de nieuwe speelplaats.

Op een groene speelplaats kunnen de leerlingen op zoek gaan naar kriebelbeestjes, leren ze levend rekenen en muzisch bezig zijn met natuurlijke materialen. Een evenwichtsparcours in het groen kan gebruikt worden tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding en zingevingsmomenten kunnen plaatsvinden in de geborgen omgeving van een wilgenhut of een struikhuis. Ook ingrepen als een schoolmoestuin en een buitenklas zijn gepland in deze vergroeningsprojecten. Door de link met de omliggende natuur is zo’n speelplaats ook goed voor de biodiversiteit , terwijl overvloedige neerslag meter opgevangen wordt en er meer beschuttingsplekken zijn bij extreme hitte. “Wij hebben inspraak gekregen bij het ontwerp van de speelplaats", vertellen Brynne Broers en Gitte Creemers van de leerlingenraad. In het Sint-Augustinusinstituut is er dankzij deze inspraak plaats voor voldoende zitplaatsen, een podium voor evenementen, een klimaatplein, een buitenklas, een muziekinstallatie en zelfs een boomgaard. 

Naast deze 21 scholen die al aan de slag gaan, zijn er nog meer dan 60 geïnteresseerde scholen die zich hebben aangemeld bij het Provinciaal Natuurcentrum

4 Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op!
Karolien Coenen Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op!
4 Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op!
Karolien Coenen Het Sint-Augustinusinstituut in Bree (SAB) is één van de 21 scholen die een groene speelplaats krijgen en daar zijn ze terecht fier op!

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer