Video: Tientallen straten in Bree-centrum blank, rusthuis Boneput geëvacueerd

Een korte maar hevige stortbui die zondagavond omstreeks 17 uur over het noorden van Limburg trok, heeft ook in het centrum van Bree voor grote wateroverlast gezorgd. Tientallen straten stonden in een mum van tijd blank. Op enkele plaatsen liep het water bovendien binnen in kelders en garages. Rusthuis Boneput moest geëvacueerd worden toen het water plots via het dak én de kelder naar binnen gutste.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Even werd daarvoor het Medisch Interventieplan afgekondigd. “Gevreesd werd dat het insijpelende water in het rusthuis ook voor elektrocutie kon zorgen of een risico op brand,” zegt bevelvoerder Kopen Maes van brandweerzone Noord Limburg. De brandweer kwam massaal ter plaatse om de bewoners van de onderste verdieping alvast te evacueren naar de hogere etages. Via de kelder sijpelde het water plots door de deuren de gang binnen.

Dertigtal evacuaties

‘Maar ook via het dak moet er regenwater binnen gekomen zijn,” aldus Officier Maes. “Mogelijk was er ergens een verstopping aan de afvoerpijpen. Alleszins kwamen enkele rusthuiskamers onder water te staan. De kamer van drie bewoners kon zondagavond niet meer gebruikt worden. Voor hen werd een oplossing buiten het rusthuis gezocht. Een dertigtal bewoners zijn tijdelijk geëvacueerd, maar zij konden in de loop van de avond alweer terugkeren naar hun kamer.” Verschillende diensten zoals het Rode Kruis en het Vlaamse kruis werden ingeschakeld om de evacuatie vlot te laten verlopen.

Ook centrum van Bree getroffen

In het centrum van Bree stonden een groot aantal straten in een mum van tijd onder water. De politie en brandweer moesten noodgedwongen een deel van de stad afsluiten. Tientallen bewoners moesten water uit hun kelder of hun garage trekken. Onder meer bij de lokale tennisclub TC Breese kwamen vrijwilligers helpen het water weg te houden. Straten zoals het Stift, Malta, de Hoogstraat en de kleine ring stonden blank. Enkele auto’s kwamen daarbij in de loop van de avond vast te zitten. “Tegen latere avond hadden we nog een zestigtal oproepen open staan,” zegt Officier Koen Maes. “Gelukkig leek het ergste omstreeks 19 uur voorbij.” Brandweerlui zullen allicht wel nog een groot deel van de avond in de weer zijn om alle interventies af te werken.

3 Drie bewoners van het rusthuis moeten de nacht elders doorbrengen
Toon Royackers Drie bewoners van het rusthuis moeten de nacht elders doorbrengen
3 Onder meer via de achterzijde stroomde het water het rusthuis binnen
Toon Royackers Onder meer via de achterzijde stroomde het water het rusthuis binnen
3 De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse
Toon Royackers De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer