De Brugse Zot blijft uiteraard zo heten, maar ook andere bieren van andere brouwerijen mogen het woord ‘Brugse’ gebruiken.
Twitter De Brugse Zot blijft uiteraard zo heten, maar ook andere bieren van andere brouwerijen mogen het woord ‘Brugse’ gebruiken.

‘Brugse Beer’ wint het van ‘Brugse Zot’ na rechtszaak van twee jaar

Na een rechtszaak van twee jaar haalt Brouwerij Brugse Beer haar slag thuis: ze mogen het woord ‘Brugse’ verder gebruiken ondanks een claim van de brouwerijen De Halve Maan en Alken-Maes.

Het Bureau voor de Intellectuele Eigendom voor de Benelux besliste zopas dat het merk ‘Brugse Beer’ perfect naast ‘Brugse Zot' kan bestaan. Brouwerij Brugse Beer brouwt drie authentieke Belgische bieren, alle drie onder de naam Brugse Beer, met verschillende alcoholpercentages. Dat was een doorn in het oog van de bekende brouwerijen die ook bieren met het woord ‘Brugse’ brouwen. De naam Brugse Beer is geïnspireerd op de legende van de Brugse beer: de eerste graaf van Vlaanderen, Boudewijn I met de ijzeren arm, spietste  in de bossen rond Brugge een grote, met sneeuw bedekte beer aan een boom om zijn verloofde te beschermen. “Het bier sluit perfect aan bij een fiere, trotse, onbevreesde beer” , zegt Stephane Kolijn, CEO en eigenaar van het biermerk Brugse Beer.

“Het lopende geschil heeft de lancering van het bier gedurende twee jaar tegengehouden. Voor Brugge is deze uitspraak een goede zaak”, aldus Kolijn. “Er zijn tal van microbrouwerijen in de stad en geen enkele durft het woord Brugse gebruiken omdat ze vrees hebben voor de reacties van Brouwerij de Halve Maan. Tot nu toe heeft niemand het gedurfd om de grootste brouwerij van Brugge op de korrel te nemen. We verwachten ons uiteraard aan een sterk weerwoord van Brouwerij De Halve Maan, maar het recht staat aan onze kant”, zegt Kolijn. 

“De info van Brugse Beer bevat meerdere onwaarheden”, reageert Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan . “Ik betreur deze stemmingmakerij. Brouwerij De Halve Maan heeft nooit enige rechtszaak of claim voor de rechtbank gehad tegenover de heer Kolijn of zijn bedrijf, of hem belet om bieren op de markt te brengen. De Halve Maan heeft zich in de brouwerijsector altijd al collegiaal en respectvol opgesteld. We hebben nooit een biermonopolie gehad, en andere spelers altijd gerespecteerd: ook op de Brugse markt bestaan er meerdere Brugse bieren.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    Zielige ondernemers die concurenten willen verslaan op de rechtbank. Dat ze hunne brugse zot maar houden, lang leve de brugse beer.

Lees meer