"Die gedrochten lijken wel oorlogsbunkers"

FLATBEWONERS AAN MARIE POPELINPLANTSOEN PROTESTEREN TEGEN LICHTKOKERS

Met een kruis en chrysanten uiten de bewoners van de appartementen aan het Marie Popelinplantsoen hun protest tegen de bouw van drie lichtkokers in hun binnentuin. Die moeten de kantoren in het Huis van de Bruggeling van daglicht voorzien. "Maar die bombastische gedrochten verpesten ons uitzicht."

Het Huis van de Bruggeling opende half oktober aan het Stationsplein in stijl, maar dat zal de bewoners van de flats aan het Marie Popelinplantsoen worst wezen. De drie lichtkokers die werden aangelegd in hun binnentuin vallen niet in de smaak. "Het duingras is platgelopen tijdens de werken en de vijver is weg", vertellen Nathalie Gelaude (36), Margot Meulemeester (30) en Peter de Graeve (47). "Vanop het terras of vanuit de kamer kijk je nu op zo'n donkere wand. We wisten dat er iets zou komen om daglicht te voorzien in het Huis van de Bruggeling, maar zo'n lelijke constructies hadden we écht niet verwacht. Er werd gesproken over lichtstraten. We rekenden op een mooie koepel in glas waarop je kon lopen. In plaats daarvan werden het bombastische gedrochten die niet passen in onze binnentuin. Vroeger was het hier gezellig, maar nu is het uitzicht verpest. Bovendien kunnen de kindjes niet langer overal spelen", zegt het drietal.

Weggesmeten geld

Ook Jacqueline Feys (80) is duidelijk geen fan: "Ik noem het bunkers. Die kokers doen me denken aan de oorlog. Elke dag is het hetzelfde liedje: een bank staat schuin en alles ligt er slordig bij. Onze binnentuin is precies een werf. Dat kruis met bloemen symboliseert perfect de situatie: we huurden of kochten hier iets voor de mooie binnentuin en nu krijgen we dit. De vroegere Media Markt was toch ook mooi verlicht zonder die lichtkokers? Dit is weggesmeten geld."

"Interne kwestie"

Wanneer we aankloppen bij de stad verwijst de burgemeester door naar de syndicus. "De procedures in het kader van mede-eigendom gelden hier. Dit is een interne kwestie binnen het appartementsgebouw", reageert Renaat Landuyt (sp.a).

Toch is er beterschap in zicht. Vanaf maandag wordt de binnentuin weer onder handen genomen. "Ik begrijp de wrevel, want nu trekt het inderdaad op niks", stelt Diederik Deloof van De Syndic. "De bouwpromotor had beloofd om het werken tegen eind september af te ronden, maar hij liep wat vertraging op. Tegen 1 december moet alles weer proper staan. De lichtkokers worden bekleed met blauwe hardsteen en de vijver komt terug, in een kleinere vorm. We hebben die lichtkokers voorzien op vraag van de bouwpromotor en de stad Brugge. Ik kan me voorstellen dat het beeld anders is dan wat de mensen zich hadden voorgesteld, maar op de algemene vergadering werden de werken wel goedgekeurd. Eens de binnentuin af is, zal het plantsoen er een pak beter uitzien", belooft Deloof.

2 De bewoners van de appartementen aan het Marie Popelinplantsoen, bij hun kruis en chrysanten. Achter hen zie je een van de drie lichtkokers.
Benny Proot De bewoners van de appartementen aan het Marie Popelinplantsoen, bij hun kruis en chrysanten. Achter hen zie je een van de drie lichtkokers.
2
Benny Proot

Lees meer