2 Met een foto van Kenneth Neyt in de hand lopen de triatleten van het Brugse team hun BK.
Siebe De Voogt Met een foto van Kenneth Neyt in de hand lopen de triatleten van het Brugse team hun BK.

"Eerbetoon aan onze ploegmakker"

TEAM VAN VERONGELUKTE TRIATLEET KENNETH NEYT DOET TOCH MEE AAN BK

De triatlonwereld is in rouw na het overlijden van Kenneth Neyt (40) uit Assebroek. Kenneth verongelukte vrijdag tijdens een training voor zijn laatste BK triatlon voor teams. Zijn ploeg Triatlon Brugge Team besliste om gisteren tóch deel te nemen aan de wedstrijd. "Als eerbetoon aan Kenneth", zegt zijn trainer Gino Minnebo.

Kenneth Neyt was van plan zijn triatloncarrière af te bouwen. Gisteren zou hij met Triatlon Brugge Team voor de laatste keer deelnemen aan het BK triatlon voor teams in Doornik. Zijn voorbereiding zou Kenneth afgelopen weekend combineren met een weekendje hotel samen met zijn vriendin, haar dochtertje en familie. Dat werd hen niet gegund, want vrijdagnamiddag werd de triatleet tijdens een training in Markegem bij Dentergem gegrepen door een wagen. Zijn trainer Gino Minnebo hoorde het nieuws als een van de eersten. "Ik ben er kapot van", zucht hij. "De vriendin van Kenneth zat op hotel op hem te wachten om te eten, maar hij kwam maar niet opdagen. Ik heb haar het slechte nieuws moeten melden. Ik ben 30 jaar bij de para's geweest en heb al een en ander meegemaakt, maar dit was een van de zwaarste dingen die ik ooit heb moeten doen." Kenneth had van het BK een hoofddoel gemaakt en zou uitgespeeld worden als leider van de ploeg. "Hij was in vorm. Voor het eerst in zeven jaar maakte Kenneth een blessurevrije winter door. Hij zag het BK zitten. Later dit jaar zou hij ook voor de tweede keer in zijn carrière deelnemen aan de Ironman op Hawaï. Hij zou het seizoen uitdoen en zich daarna richten op zijn nieuwe vriendin met wie hij van plan was een nieuw stekje te bouwen. Het heeft niet mogen zijn."

2 Tijdens de Brugse triatlon van 2010 komen Kenneth Neyt (r) en Stefaan Lanszweert hand in hand over de finish.
Siebe De Voogt Tijdens de Brugse triatlon van 2010 komen Kenneth Neyt (r) en Stefaan Lanszweert hand in hand over de finish.

Eén oortje uit

Getuigen meldden na het ongeval dat Kenneth met oortjes in reed, maar dat kan zijn trainer moeilijk geloven. "Veel triatleten doen dat, maar Kenneth maakte er net een punt van om telkens één oortje uit te doen, zodat hij het verkeer zou blijven horen. Ach, het maakt allemaal niets uit. We kunnen de klok spijtig genoeg niet terugdraaien." Triatleet Stefaan Lanszweert leerde Kenneth zo'n dertien jaar geleden kennen toen hij lid werd van Triatlon Brugge Team. Ook voor hem komt het verlies van zijn vriend erg zwaar aan. "Drie weken geleden waren we nog samen op ploegstage en nu is hij er niet meer", zegt hij. "Kenneth was een man die zijn persoonlijke ambities aan de kant schoof voor zijn ploegmaten. Tijdens trainingen paste hij zijn tempo steeds aan om de anderen te laten volgen." Eén herinnering aan Kenneth zal Stefaan altijd bijblijven: de Brugse triatlon in 2010. "Ik werd dertiende en hij veertiende. We losten elkaar tijdens de wedstrijd voor geen vin en liepen uiteindelijk hand in hand over de finish. Als echte makkers. We hebben nog vaak teruggedacht aan dat moment."

Erehaag

Triatlon Brugge Team hield zaterdagavond een spoedvergadering om te bespreken of het zou deelnemen aan het BK in Doornik. "Uiteindelijk zijn we gestart met alle ploegen", vertelt Gino. "Onze masterploeg - waar Kenneth deel van zou uitmaken - is als laatste gestart en door een erehaag van de andere deelnemende ploegen over de finishlijn gekomen. Het was voor ons een mooi eerbetoon aan een bijzonder mooi persoon." De uitvaartplechtigheid van Kenneth Neyt vindt zaterdag om 10 uur plaats in het crematorium De Blauwe Toren in Brugge.

Lees meer