3 De supporters van de Trim- en Roeiclub juichen wanneer Hannes Obreno derde wordt.
Benny Proot De supporters van de Trim- en Roeiclub juichen wanneer Hannes Obreno derde wordt.

"Medaille of niet: wij vieren feest"

SUPPORTERS EN VADER BART SCHREEUWEN HANNES OBRENO NAAR ROEIFINALE

Tientallen supporters en vrienden van roeier Hannes Obreno hebben hem gisteren vanuit het clublokaal van de Brugse Trim- en Roeiclub (BTR) naar de derde plaats in de halve finale van de skiff geschreeuwd. Zo plaatste de Bruggeling zich voor de finale van vandaag. "We maken er een hele dag feest van, of hij nu een medaille haalt of niet", zegt Vincent Burggraeve.

De supporters en leden van de Brugse Trim- en Roeiclub hadden zich net voor de halve finale al nuttig beziggehouden. Ze bouwden een Rio-bar met 200 vierkante meter zand naast hun clublokaal. Maar omstreeks 14.45 uur haastte iedereen zich toch naar binnen voor de eerste halve finale.


De spanning nam dan al toe, hoewel Hannes pas in de tweede halve finale aan zet was.


"Je voelt die gezonde stress hier toch toenemen", merkte Manuel Vandenbrande op. Hij kent Hannes Obreno al zeven jaar. "Het is een rustige kerel. Ik verwacht wel een finaleplaats. Je merkt dat hij in een goede flow zit."


Bij de start van zijn race nam de spanning bij de tientallen supporters toe. Er werd geroepen en geapplaudiseerd. Kinderen hadden zich in de Belgische driekleur gehuld. De start van Hannes was meteen goed, tot blijdschap van zijn vader Bart, die achterin de zaal plaatsnam. Net als Hannes is Bart de rust zelve, ook tijdens de wedstrijd. "Ik ben natuurlijk trots dat hij op de Olympische Spelen voor de knikkers meedoet. Dat doet me wel iets, maar het is vooral zijn verdienste. Ik heb hem zelf nog niet veel gehoord. Dat zal een goed teken zijn. Hij moet zich focussen op zijn sport."

3 Roeier Hannes Obreno tijdens de halve finale gisteren.
BELGA Roeier Hannes Obreno tijdens de halve finale gisteren.

Groot applaus

De spanning ging nooit helemaal weg. Zo'n vijf roeiers bleven steeds in elkaars spoor. Maar Hannes bleef steevast bij de beste drie. En uiteindelijk plaatste hij zich ook met een derde plaats.


"Fantastisch", reageerde vader Bart Obreno. "Maar ik had hem toch liever tweede zien eindigen. Dat gaf hem een betere positie tijdens de finale van morgen (vandaag, red.)."


Een groot applaus klonk door het clubhuis. "Je ziet dat hij nog een beetje overschot had op het einde", zegt Manuel Vandenbrande. "Ik verwacht dat hij meedoet voor de medailles. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. We zijn natuurlijk enorm fier op hem. Eigenlijk hadden we met twee clubleden in Rio moeten zitten (Ook Niels Van Zandweghe plaatste zich, maar er mocht volgens een nieuw reglement maar een Belgische roeiboot naar Rio, red.). Dit straalt natuurlijk af op onze club." Ook vriend Vincent Burggraeve gelooft erin. "Of hij nu een medaille haalt of niet: wij bouwen hier een feestje. Iedereen van Dudzele en omgeving is uitgenodigd."


Vandaag vanaf 9 uur opent in de roeiclub een Rio Café. Er is animatie en kinderen kunnen roeien. Om 15.30 uur is skiffeur Hannes Obreno aan zet. Hij roeit dan voor een medaille.

3
Benny Proot

Lees meer