"Niemand weet of helse pijnen ooit zullen verdwijnen"

COLLEGA'S ORGANISEREN BENEFIET VOOR POLITIE-INSPECTEUR MET ZELDZAME TUMOR

Twee inspecteurs van de Brugse politie organiseren op 28 november een benefiet voor hun collega Andy Van Coppernolle (26). De twintiger zit sinds eind vorig jaar thuis met een zeldzame hersentumor in zijn ruggenmerg. De ziekte is niet levensbedreigend, maar een remedie tegen de ondraaglijke pijn bestaat niet. "Niemand kan mij garanderen dat het ooit nog goed komt. De kans dat je drie keer de lotto wint is groter dan een hersentumor op die plaats te krijgen", zegt Andy.

Wandelen gaat nog net. Al blijft dat vooral beperkt tot kleine afstanden. Maar sporten of werken? "Neen, dat is absoluut onmogelijk", zegt politie-inspecteur Andy Van Coppernolle (26). Met pijn in het hart vertelt hij over de gevolgen van de ziekte die hem al een jaar aan de kant houdt. Sinds zijn zestiende sukkelde Andy met warmtestralen in zijn benen. In de zomer van 2015 werd de pijn erger. De twintiger raadpleegde verschillende specialisten en dokters, maar steeds zonder resultaat. "Niemand kon vertellen wat er met mijn lichaam aan de hand was. Ze hadden dergelijke symptomen nog nooit gezien", getuigt Andy. Na maanden vol onderzoeken en testen volgde in april dan toch de harde diagnose: een zeldzame tumor in zijn ruggenmerg. "Een stukje tumor lag te dicht tegen een zenuw om operatief te verwijderen. Om te vermijden dat ik verlamd zou geraken, werd geprobeerd om de laatste resten van het gezwel met radiotherapie te verwijderen."

Traag herstel

Of de operatie volledig geslaagd is, weet Andy nog niet. "Op dit moment staat mijn ruggenmerg nog steeds gezwollen door de ingrepen. Bovendien zijn mijn zenuwen zodanig beschadigd dat er een storing is van de signalen tussen mijn rechterbeen en hersenen. Daardoor heb ik neuropatische pijn: de lichtste prikkel voelt aan als een snijdende pijn. Jammer genoeg bestaat daarvoor geen medicatie." Volgens de oncoloog heeft een zenuw bovendien lange tijd nodig om zich te herstellen. Het blijft dus bang afwachten voor de jongeman. "De kans dat je drie keer de lotto wint is groter dan een hersentumor op die plaats te krijgen", zegt hij. Vanaf deze maand gaat Andy langs in het UZ Gent voor verdere behandeling. "De dokters vertellen me dat ik absoluut niet mag wanhopen, maar hoe lang het zal duren vooraleer ik weer de oude ben, kan niemand me vertellen. Het is zelfs niet zeker of er sprake zal zijn van volledige genezing."

Benefiet

Om hun zieke collega te steunen organiseren inspecteurs Ruben De Jonghe en Jelle Vandenberghe op 28 november een grote benefiet. Met een 12-urenloop langs de Sint-Pietersplas hopen ze Andy financieel en mentaal te steunen. "In onze sector is collegialiteit heel belangrijk", vertelt Ruben De Jonghe. "We wilden Andy absoluut een hart onder de riem steken. Toen we het idee voor een benefiet verspreidden, waren de reacties unaniem positief." Voor Andy zelf betekenen de steunbetuigingen een grote troost. "Ik zal er dan ook alles aan doen om enkele uren aanwezig te zijn tijdens de benefiet. Het is niet in woorden te beschrijven hoe dankbaar ik iedereen ben voor de steun", besluit hij. Wie wil meelopen of Andy financieel wil steunen kan op 28 november vanaf 10 uur terecht aan de Sint-Pietersplas.

Andy Van Coppernolle in zijn ziekenhuisbed thuis.
Mathias Mariën Andy Van Coppernolle in zijn ziekenhuisbed thuis.

Lees meer