'Slechtste buren van het land' maken nieuwe slachtoffers

Het hof van beroep in Gent heeft de zaak rond twee zestigers die hun buren in Sint-Michiels al jaren lastigvallen opnieuw moeten uitstellen. Het psychiatrisch rapport is immers nog niet klaar.

De buren die aanwezig waren, reageerden emotioneel. Eén vrouw stapte zelfs op toen de beslissing viel. Voor de buren is het dan ook genoeg geweest. "Ze maken zelfs nieuwe slachtoffers. Dit is enorm vermoeiend voor ons, hoe lang nog voor we eindelijk licht aan het einde van de tunnel zien?"


De broer en zus, Luc en Laurette D. uit de Dorpstraat in Sint-Michiels, werden in 2003 en 2011 al veroordeeld voor het terroriseren van de buurt. Zo kregen ze de titel 'slechtste buren van het land'.


in 2016 werden ze opnieuw veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Tegen dat vonnis gingen ze in beroep. Het parket eiste een flinke verzwaring met twee jaar effectieve celstraf voor de broer en één jaar effectief voor de zus. "De tijd van clementie is voorbij. Jullie hebben al vijftien jaar zowel het gerecht als jullie buren in het gezicht gespuwd. Jullie zullen eens goed moeten nadenken en dat kan je alleen doen in de gevangenis", aldus de procureur op de zitting van 1 maart.


Het hof gaf in april de opdracht tot een nieuw politieonderzoek en een psychiatrisch rapport van Luc en Laurette. Bij het rapport wil de verdediging nu nog wat opmerkingen formuleren door hun aangestelde psychiater. Hierdoor wordt de zaak andermaal uitgesteld, naar 24 januari. Luc en zijn zus blijven echter niet bij de pakken zitten: er zijn sinds de zaak in beroep ging al drie nieuwe PV's opgesteld en de buren melden dat er nieuwe slachtoffers gevallen zijn. (DJG)

Lees meer