2 Curt Lagast van De Foyer met het verwrongen slot van de voordeur.
Benny Proot Curt Lagast van De Foyer met het verwrongen slot van de voordeur.

"Vrij spel voor inbrekers op 't Zand"

BENDE VISEERT IN ÉÉN NACHT VIJF HORECAZAKEN IN CENTRUM

Een inbrekersbende heeft zondagnacht toegeslagen bij vijf horecazaken in de Brugse binnenstad. De buit bedraagt voornamelijk geld. "Door de werken op 't Zand is hier geen verlichting meer en krijgen criminelen vrij spel", zucht Curt Lagast van brasserie De Foyer.

Vier gelukte inbraken en één inbraakpoging: een bende trok zondagnacht op plundertocht door de Brugse binnenstad. Telkens opnieuw hadden ze het gemunt op horecazaken. Naast twee inbraken op 't Zand, bij De Middenstand en De Foyer, sloegen de daders ook toe bij Subway in de Katelijnestraat en bij Gauthierz Brasserie in de Westmeers. Bij het Brugs Bieratelier in de Wijngaardstraat raakten ze net niet binnen. "De buit bedroeg bij elk van de inbraken voornamelijk cash geld", bevestigt Philippe Tankrey van de politie. Die gaat ervan uit dat er één bende verantwoordelijk is.

2 Ook in restaurant De Middenstand werd ingebroken.
Benny Proot Ook in restaurant De Middenstand werd ingebroken.

Stroompanne

Voor restaurant De Middenstand op 't Zand was het de tweede tegenslag in enkele dagen tijd. Vrijdag nog zat de zaak een hele tijd zonder elektriciteit door de stroompanne die ook de Meifoor trof. "In 26 jaar is het de eerste keer dat we inbrekers over de vloer krijgen", vertelt de zaakvoerster. "Ze zijn binnengekomen langs een raam dat ze hebben vernield. Camerabeelden hebben we jammer genoeg niet." De bende nam uit het restaurant, naast cash geld, ook een laptop en iPad mee. De zaak kon gisteren wel gewoon de deuren terug openen. "In afwachting van een nieuw raam hebben we houten panelen geplaatst."

Drukke periode

Enkele tientallen meters verderop valt eenzelfde verhaal te horen bij brasserie De Foyer. Daar braken ze via de voordeur binnen met een koevoet. "Eenmaal binnen namen ze mijn portefeuille mee", zegt zaakvoerder Curt Lagast. "Alles bij elkaar is er 120 euro weg. Niet heel veel, maar toch, het is geen aangenaam gevoel. Al is het ook niet helemaal een verrassing. Door de werken op 't Zand is er van verlichting geen sprake meer. Ik hoop toch dat er nu wat extra controle of verlichting komt." Dat laatste zou snel in orde kunnen zijn. De werken zijn volop bezig en de voorzieningen voor de lantaarnpalen zijn zo goed als klaar. "Wat mij betreft liever vandaag dan morgen. Onze buren van 't Putje zijn omwille van de werken op 't Zand al enkele maanden gesloten. Wij proberen onze klanten ondanks de omstandigheden toch nog optimaal te bedienen. De inbraak is een tegenslag, maar we laten ons niet ontmoedigen. Jammer genoeg hebben ook wij geen camerabeelden ter beschikking", zegt Curt Lagast, die vermoedt dat de opening van de Meifoor een rol heeft gespeeld. "Die bendes weten dat het dan een drukke periode is en er extra geld binnenkomt. Misschien heeft dat hen op ideeën gebracht."

Lees meer