Een zwemmer neemt een duik in het Jan Guilinibad. Het publiek krijgt meer uren, maar de zwemschool moet wijken.
Benny Proot Een zwemmer neemt een duik in het Jan Guilinibad. Het publiek krijgt meer uren, maar de zwemschool moet wijken.

90 kindjes van Brugse zwemschool moeten door overname naar ander en ‘kouder’ zwembad

Zo’n negentig kinderen tussen zes en negen jaar van de zwemschool van de Brugse Zwemkring (BZK) moeten vier uur per week verhuizen van het Jan Guilinibad naar het zwembad van het KTA. Dat komt door de overname van het Jan Guilinibad door Farys. De Zwemkring is ontgoocheld. “We voelen ons bedrogen door de stad”, zegt Roland Meyers.

Raadslid Sandrine De Crom (Open Vld) bracht het ongenoegen van de zwemclub op de gemeenteraad van dinsdagavond. “De overname van het Jan Guilinibad door Farys zou zonder gevolgen blijven voor de clubs die er gebruik van maken. Zo werd mij in het verleden verzekerd in de gemeenteraad. Maar niets blijkt minder waar.”

De zwemschool traint sinds jaar en dag op maandag-, woensdag- en vrijdagavond, telkens twee uur. Maar sinds de overname kan dat niet meer op woensdag- en vrijdagavond. Farys wil immers op woensdag en vrijdag langer openblijven voor publiek zwemmen, waardoor er een probleem ontstaat met de zwemuren van de zwemschool van BZK. De oplossing is dat de zwemschool tijdens die momenten gebruik kan maken van het zwembad van het KTA, toch een eind verderop. 

Kouder

“De Zwemkring is helemaal niet gelukkig met deze oplossing”, zegt De Crom. “Ook praktisch zijn er bezwaren: al het materiaal moet telkens verhuisd worden van het ene zwembad naar het andere. Het water in het KTA is bovendien een stuk kouder en het is er niet gezellig. BZK traint al 44 jaar in het Jan Guilinibad en vooral mensen uit de buurt laten er hun kindjes zwemmen. Zowel het bestuur van BZK zelf, als vele ouders uit Kristus Koning hebben mij hierover aangesproken. Als er in de zwembaden 700 extra zwemuren bijkomen, dan zal het op die vier uren toch niet komen?”

Roland Meyers van BZK kan dat alleen maar beamen. “We voelen ons bedrogen door de stad, omdat er in eerdere gesprekken andere voorstellen werden gedaan”, zegt hij. “Verhuizen naar het zwembad van het KTA heeft veel nadelen. De ouders kunnen er hun kindjes niet meer zien zwemmen. Ze moeten zelfs gewoon buiten staan wachten. Wat zal dat geven bij regen en koude? Het is ook geen aangenaam zwembad.”

Petitie

Volgens schepen van Sport Franky Demon (CD&V) was de Zwemkring oorspronkelijk wel akkoord. “Maar de reacties van de bezorgde ouders kunnen we begrijpen. Toch vraag ik geduld. Laten we deze nieuwe situatie toch nog een kans geven. Daarna kunnen we evalueren.” Roland Meyers en zijn Zwemkring laten het er niet bij. “We zijn met een petitie gestart om deze situatie om te keren. Een formule die al decennialang goed draait, wordt met een vingerknip tenietgedaan. Daar kunnen we ons niet bij neerleggen.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Vanzandweghe

    Dus, zo zie je maar,met geld kan alles in politiek.

  • Valerie Vanaudenaerde

    Zo zie je maar dat beloftes waardeloos zijn. Er ging niets veranderen maar alles veranderd zo te zien ... straks kunnen de schoolkinderen er ook niet meer terecht zeker?

Lees meer