Het project van Van Marcke langs de Kolenkaai in Brugge belooft groots te worden.
rv Het project van Van Marcke langs de Kolenkaai in Brugge belooft groots te worden.

Badkamerspecialist Van Marcke realiseert 120 (!) woningen op site aan Kolenkaai: “Duurzaamheid staat bij ons voorop”

Badkamerspecialist Van Marcke wil een vooruitstrevend woonproject realiseren op hun site aan de Kolenkaai. Er komen in het totaal 120 woningen. Daarnaast worden er ook zones voor handel of horeca op de hoeken voorzien. “Er zal gebruik gemaakt worden van duurzame technieken in dit project van wonen aan het water”, zegt schepen van Wonen Franky Demon (CD&V).

Van Marcke, eerder bekend van zijn badkamers en verwarming, maakt werk van de herbestemming van haar vroegere gebouwen langs de Brugse ringvaart. De voormalige toonzaal, die een tijdlang gehuurd werd door de Stedelijke Academie, en de achterliggende gebouwen ruimen binnenkort plaats voor een groot woonproject. De plannen, waarvoor Binst Architects het winnende ontwerp leverde, voorzien een mix van 120 appartementen en woningen rondom een binnentuin.

Spaans Kwartier

Nog opvallend zijn het gebruik van hout als voornaamste bouwmateriaal, de vele en grote dakterrassen en de grote hoeveelheid zonnepanelen. Aan de straatzijde voorziet het ontwerp ruimtes voor handel en horeca, voornamelijk aan de straathoeken. “Van Marcke is een pionier in de ontwikkeling van duurzame technieken, en dat vertaalt zich ook in hun eigen vastgoed-ontwikkelingen”, klinkt het in een officiële mededeling van de keukenbouwer. “Na eerdere duurzame projecten in Brugge met studentenhuis Het Spaans Kwartier en projecten in andere steden wordt nu ook de oude site Van Marcke aan de Kolenkaai uitgewerkt. “Het zal een mix zijn van woningen, duplexen en appartementen. Er komen ook twee accentpunten in de vorm van twee hogere torentjes in de woonwand, verwijzend naar de vroegere pakhuizen aan de Kolenkaai.”

Nu nog bouwaanvraag

Het project is volledig opgetrokken in hout. Dat materiaal vormt de rode draad in het volledige concept en draagt bij tot een snelle bouwmethode. Bij Van Marcke onderzoeken ze nu de technische mogelijkheden. Zo willen ze testen of het water van het kanaal gebruikt kan worden om te verwarmen of te koelen of dat het is beter om een boring uit te voeren voor een warmtepomp met aardwarmte. “Het is nu aan Van Marcke om de effectieve bouwaanvraag in te dienen”, zegt schepen van Wonen Franky Demon (CD&V). “De lat wordt door Van Marcke zeer hoog gelegd en zou kunnen dienen als visie voor verdere ontwikkelingen in onze stad.”

Lees meer