2 Bruggeling Kristof Van Belleghem voert het commando op het fregat.
Joyce Mesdag Bruggeling Kristof Van Belleghem voert het commando op het fregat.

Belgische fregat kleurt West-Vlaams

BEMANNING LOUISE-MARIE BLIJFT 6 WEKEN OP ZEE VOOR NAVO-OEFENING

Het Belgische fregat Louise-Marie neemt momenteel deel aan de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. 110 bemanningsleden zijn mee naar Scandinavië. Het overgrote deel daarvan, waaronder ook de commandant van het schip, zijn West-Vlamingen. "Logisch, wie de zee kent, kiest sneller voor de Marine."

Aan boord van de 'LoMa' verloopt alles in een familiale sfeer. De bemanning leeft en werkt dan ook 24 uur op 24 samen. De officiële voertaal is Engels, maar aan boord hoor je vooral West-Vlaamse klanken. Er zijn 40 Franstaligen ingescheept, de rest zijn Vlamingen. De commandant van het schip, Kristof Van Belleghem (46), is een Bruggeling die nu in Oostkamp woont.


"Dat er zoveel West-Vlamingen zijn, is logisch", stelt hij. "Het is sowieso moeilijker voor de Marine om te rekruteren in Limburg of Vlaams-Brabant. Die mensen kennen de zee niet. Onterecht trouwens, iedereen die slaagt voor de toelatingsproeven kan bij de Marine aan de slag." Van Belleghem voert het commando van de LoMa sinds januari 2017. Voor de oefening in Scandinavië zal de gehele bemanning 6 weken op zee zijn. "Dat is lang, ja, maar als je tekent bij de Marine weet je dat. Je bent ook continu bezig. Ik denk dat het voor het thuisfront soms moeilijker is dan voor ons. Ikzelf heb 3 dochters thuis, die zijn het al gewoon dat ik zo lang weg ben. Al zijn er ook periodes dat ik gewoon in Zeebrugge werk. Dat wisselt af."


Ook Paulien Vercruysse (20) is een rasechte West-Vlaamse. "Ik wilde eigenlijk bij de politie gaan, maar op een jobdag kreeg ik info over het leger, en dat sprak mij nog meer aan", zegt ze. "Ik zat eerst bij de landmacht, maar de Marine is toch meer mijn ding. Ik volgde een opleiding tot onderofficier-kok. Dat hier naast 100 mannen slechts 10 vrouwen aan boord zijn, is voor mij geen enkel probleem, ik trek mijn plan. Er wordt wel eens gelachen, maar dan lach ik gewoon mee. Hier aan boord hangt er een heel leuke, positieve, familiale sfeer. Ik ben in augustus aan boord gekomen van de LoMa, en we blijven varen tot eind november. Dat ik zo lang van huis ben, vind ik eigenlijk fantastisch. Ik ben jong, het is nu dat ik het moet doen. Een gezin, dat is een zorg voor later."

2 Nog tot 30 november vertoeft de Louise-Marie in Scandinavische wateren.
Joyce Mesdag Nog tot 30 november vertoeft de Louise-Marie in Scandinavische wateren.

560.000 liter brandstof

Sinds augustus al verzamelen alle NAVO-troepen mensen en materiaal in Scandinavië voor de grootste militaire oefening sinds eind de jaren '80. 50.000 militairen nemen eraan deel, met 150 vliegtuigen, 60 schepen en 10.000 voertuigen. Ook de Belgische defensie tekent present met 450 personen. Landmacht, Medische Dienst, Luchtmacht en Marine zijn vertegenwoordigd. De Louise-Marie is 124 meter lang en heeft een dieselreserve van 560.000 liter. Er zijn onder meer torpedo's, verschillende soorten raketten en kleiner afweergeschut aan boord.

Lees meer