Boekhandels en musea in de clinch over catalogusprijs

Musea Brugge biedt de catalogus bij de tentoonstelling 'De Kunst van het recht' aan een lagere prijs aan en dat zet kwaad bloed bij de boekhandels. "Oneerlijke concurrentie", vindt Yvonne Steinberger van De Reyghere.

'De kunst van het recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld', zo heet de expositie die sinds kort in het Groeningemuseum loopt. Maar het is de bijhorende catalogus die voor commotie zorgt. Die wordt verkocht onder de adviesprijs. "De catalogus wordt in de museumshop aangeboden met een korting", stipt Yvonne Steinberger van boekhandel De Reyghere aan. "Wij rekenen 29, 99 euro, maar daar gaan ze vijf euro onder die prijs. Nochtans is een kleine dertig euro nog altijd goedkoop voor zo'n boek."

Oneerlijke concurrentie

"We vinden dit niet correct voor een overheidsinstantie. Het is oneerlijke concurrentie en frustrerend. Mensen die op de expositie afkomen, zullen sowieso wel de catalogus kopen. Er hoeft echt niet met ons geconcurreerd te worden. Voor ons is dit ook niet de grote verkoop, maar mensen die wel een catalogus aanschaffen bij ons en daarna vaststellen dat je in de museumshop minder betaalt, voelen zich bedrogen", aldus Yvonne. "De reductie is verbonden aan de aankoop van entreekaarten", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Toch ben ik voorstander van een grotere samenwerking tussen boekhandels en musea. Ze kunnen reclame maken voor elkaar", vindt Landuyt.

(KPK)

Yvonne Steinberger van boekhandel De Reyghere met het boek 'Kunst van het Recht'.
Benny Proot Yvonne Steinberger van boekhandel De Reyghere met het boek 'Kunst van het Recht'.

Lees meer