5 Schepen Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw op de groene parkstoeltjes. Ze zijn enthousiast over de geplande investeringen.
Benny Proot Schepen Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw op de groene parkstoeltjes. Ze zijn enthousiast over de geplande investeringen.

Brugge wordt groener dan ooit én krijgt zelfs park op stationsparking: “Het doel? 1.001 extra bomen aanplanten”

Het is het stadsbestuur menens: Brugge moet groener worden. Het investeert hiervoor jaarlijks 3 miljoen euro, er komen 1.001 bomen bij én er staat een park op de bovenverdieping van de stationsparking gepland. “Maar eerst moet de parking ondergronds uitbreiden. Er mogen geen parkeerplaatsen verdwijnen”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Ook de Vesten worden aangepakt. 

Burgemeester Dirk de fauw (CD&V) en schepen van Groen en Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld) waren zichtbaar trots toen ze de ambitieuze plannen voorstelden, zowel op vlak van wegen als natuur. “De komende drie jaar investeren we jaarlijks 10 miljoen euro in wegen en rioleringen en 3 miljoen euro in groen”, zegt De fauw. Het stadsbestuur wil meer dan ooit inzetten op een groener Brugge. “Het brengt een aangename sfeer én gelukkigere mensen met zich mee. Zo kregen onze parken met bloemen - wat op zich een kleine investering is - heel wat lof. Mijn doel is om de komende drie jaar 1.001 bomen aan te planten”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. 

5 De Vesten, de mooiste tuin van de Bruggeling, krijgen een revitalisatie door het waardevolle bomenbestand aan te vullen
Benny Proot De Vesten, de mooiste tuin van de Bruggeling, krijgen een revitalisatie door het waardevolle bomenbestand aan te vullen

De plannen zijn nu al concreet. “De Vesten, de mooiste tuin van de Bruggeling, worden extra leven ingeblazen door het waardevolle bomenbestand aan te vullen. Bovendien zullen we er zitmeubilair plaatsen, waardoor het een nog aangenamere plek wordt om te vertoeven”, vertelt Van Volcem.

Natuurbegraafplaats

Maar dat is lang niet alles. Zo investeert Brugge zoals bekend in een natuurbegraafplaats aan de Blauwe Toren en worden de jarige parken en domeinen letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Ook de bloemen aan de brugjes over de reien krijgen een vervolg. “Het was zeker een succes te noemen”, aldus Van Volcem. “Het was een plezier om te zien hoe zowel toeristen als eigen inwoners genoten van de bloemenpracht.” 

De komende jaren zal de ingeslagen weg verder gevolgd worden. Met, behalve bloemen, ook meer dan 1.000 extra bomen. Een van de opvallendste realisaties wordt een park op de bovenverdieping van de stationsparking. Bewoners van de omliggende appartementen vragen daar al langer om en nu wordt het ook concreet. “In principe kan dat al redelijk snel gerealiseerd worden. Het deel voor het Huis van de Bruggeling zal veranderen in een park, maar de voorwaarde is wel dat er geen enkele parkeerplaats minder mag zijn. Daarom krijgt de ondergrondse uitbreiding voorrang”, schetst burgemeester Dirk De fauw de situatie. 

5 De stad trekt jaarlijks 10 miljoen euro uit voor wegen en rioleringen, zoals hier in de Katelijnestraat
Jan Van Maele De stad trekt jaarlijks 10 miljoen euro uit voor wegen en rioleringen, zoals hier in de Katelijnestraat

Wateroverlast

Behalve in groen trekt het stadsbestuur de komende drie jaar ook fors geld uit voor de wegen en rioleringen. “Die investeringen zijn van groot belang voor de weggebruikers, maar ook voor proper water en de beheersing van wateroverlast”, zegt De fauw. Een goed voorbeeld is de heraanleg van de Katelijnestraat, die momenteel één grote werf is. Maar ook de langverwachte werken in de Sint-Jorisstraat en Vlamingdam staan op het programma. 

“Verkeersveiligheid is uiteraard een absolute prioriteit. Zo blijven we investeringen in veilige schoolomgevingen aanmoedigen, maar evengoed fietssnelwegen en veiligheid van fietsers in het algemeen”, geeft de burgemeester mee. 

Deelgemeenten

Het stadsbestuur benadrukt bovendien dat ook de deelgemeenten ruim aan bod komen. Tot slot wordt nog geïnvesteerd in ‘stadsvernieuwing’, denk aan de verderzetting van de groene stoeltjes in de parken, maar ook de komst van publieke drinkwaterfonteinen, slimme afvalmanden en ondergrondse afvalcontainers. 

5 Brugge er komt een park op de bovenkant van de parking
Benny Proot Brugge er komt een park op de bovenkant van de parking
5 Brugge er komen nieuwe bankjes op de brugse vesten
Benny Proot Brugge er komen nieuwe bankjes op de brugse vesten

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer