Dudzele kerk wordt gerestaureerd
Benny Proot Dudzele kerk wordt gerestaureerd

Brugge zal oude kerktoren van Dudzele zelf restaureren

De stad Brugge wil een doorstart voor de restauratie van de oude kerktoren van Dudzele en neemt de lopende contracten over.

In 2016 besliste de stad om de westbouwruïne van de voormalige Sint-Leonarduskerk van Dudzele te verwerven. Dat is het enige zichtbare overblijfsel van de laatromaanse Sint-Leonarduskerk, nu Sint-Pietersbandenkerk genoemd. Lange tijd was Dudzele een belangrijke plaatselijke bedevaartsplaats, wat de grootte van de voormalige kerk in het dorpje verklaart. “Restauratie dringt zich al enkele jaren op”, zegt schepen van Patrimonium Minou Esquenet (CD&V). “De Kerkfabriek startte het restauratiedossier in 2008 op en stelde een architect voor de restauratie aan. Het restauratiedossier is besproken, maar nog niet goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Om de restauratie zo snel mogelijk te kunnen opstarten, neemt de stad nu het lopende contract met de restauratiearchitect en de veiligheidscoördinator over van de Kerkfabriek. Ook het onderhoud van de klok wordt door de stad overgenomen.”

De oude kerktoren is al sinds 1939 beschermd als monument en sinds 1978 ook als dorpsgezicht.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer