2 Woonzorgcentrum Westervier in Brugge is ongemeen hard getroffen door het coronavirus.
Benny Proot Woonzorgcentrum Westervier in Brugge is ongemeen hard getroffen door het coronavirus.

Al 15 bewoners bezweken aan coronavirus in Brugs rusthuis: “Wat zich hier afspeelt, is verschrikkelijk”

Het Brugs woonzorgcentrum Westervier blijft slachtoffer van het coronavirus. Er zijn intussen 15 bewoners overleden aan het coronavirus. “Hier zijn geen woorden voor. Alleen stilte en verstomming”, zegt directeur Dirk Snauwaert, die hoopt dat het nodige materiaal om alle bewoners en personeelsleden te testen, er snel zal zijn.

“Het is ongelofelijk hoe snel het virus zich verspreidt. Nochtans hadden we alle voorzorgen genomen om het buiten te houden, maar jammer genoeg is dat niet gelukt.” Directeur Dirk Snauwaert is diep geraakt door de menselijke tol die het coronavirus in wzc Westervier eist. Sinds eind vorige week zijn daar al 15 bewoners overleden. Dinsdagochtend stond de teller nog op 10. De vrees is dat er de komende tijd nog meer bewoners zullen bezwijken. “Ze zijn deel van een kwetsbare doelgroep, maar het blijft verschrikkelijk”, zegt de directeur. 

15 personeelsleden ziek

Ondertussen wachten ze in Brugge op de beloofde testkits. Eenmaal die er zijn, zullen alle 120 bewoners én alle personeelsleden getest worden. Tot nu toe zijn al minstens 15 medewerkers en 52 bewoners besmet met het virus. “Mogelijk zijn er dat nog meer, maar vertonen sommigen geen of zeer milde symptomen, daarom zijn die testen ook zo belangrijk”, zegt de directie. “Ondanks de moeilijke werkomstandigheden blijft iedereen zich wel ten volle inzetten voor onze bewoners.” Ondertussen wacht het woonzorgcentrum op een richtlijn van de federale overheid over wat te doen als een personeelslid positief test, maar geen symptomen vertoont. Mag die dan nog werken of niet? “Er is ons gezegd dat daarover een richtlijn komt, maar vooralsnog hebben we die niet gekregen”, zegt overkoepelend directeur Dirk Lips. “Uiteraard zal er in dat geval ook overleg volgen met de betrokken persoon zelf. Het lijkt wel duidelijk dat een besmet personeelslid niet zal werken bij bewoners die negatief zouden testen.”

Studenten in dienst

De bedoeling is ook om de bewoners die negatief testen op het virus, af te zonderen. “Al is zo’n negatieve test spijtig genoeg geen garantie dat er geen besmetting is. Die kan enkele dagen later plots wel opduiken”, vervolgt directeur Dirk Snauwaert, die de voorbije dagen versterking kreeg van enkele studenten verpleegkunde van Vives. “De meesten deden hier al stage en kennen ons centrum dus goed. We zijn die mensen enorm dankbaar voor hun hulp." De directie probeert ondertussen zo veel mogelijk contact te houden met de familie van de bewoners. Zo krijgen bewoners die stervende zijn onder strikte maatregelen de kans om afscheid te nemen van hun familie. Toch blijft het voor iedereen bijzonder moeilijk. “Vooral voor mensen met dementie is deze situatie moeilijk te vatten. Wij proberen hen dan ook zo goed mogelijk te begeleiden”, besluit overkoepelend directeur Dirk Lips. 

2 Burgemeester Dirk De fauw kwam de bewoners en het personeel een hart onder de riem steken vanop de parking
rv Burgemeester Dirk De fauw kwam de bewoners en het personeel een hart onder de riem steken vanop de parking

Bezoek burgemeester

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) was zwaar aangedaan door het nieuws van de corona-uitbraak in het woonzorgcentrum en ging de bewoners en het personeel aan het raam al een hart onder de riem steken. “Een gebaar dat voor iedereen binnen het centrum enorm bemoedigend was”, benadrukt directeur Dirk Snauwaert. “We kunnen alleen maar hopen dat de situatie snel beter wordt." 

Lees meer