2 De daders lieten een volledige ravage achter en stampten een deur in.
Mathias Mariën De daders lieten een volledige ravage achter en stampten een deur in.

Brutale homejacking bij bejaarde vrouw

50.000 EURO AAN JUWELEN GESTOLEN KLOPJACHT LEVERT NIETS OP

Een 75-jarige vrouw is gisterenochtend het slachtoffer geworden van een brutale homejacking langs de Zeebruggelaan. De vrouw werd meegelokt door een zogezegde postbediende, toen twee andere mannen plots uit een wagen sprongen en de woning binnendrongen. Het slachtoffer werd met een complexe schouderbreuk afgevoerd naar het ziekenhuis.

De 77-jarige echtgenoot reageert geschokt op de brutale homejacking.


"Ik was nog maar net vertrokken naar de winkel toen ze omstreeks 8.30 uur aanbelden", getuigt de zeventiger.


"Mijn vrouw lag boven nog te slapen en kon niet meteen opendoen. Na een minuutje deed ze toch open en zag ze nog net een man om de hoek wandelen. 'Meneer, had u gebeld', riep ze hem toe. Die man keerde meteen terug en vertelde dat hij van de post was. Dat leek ook aannemelijk, aangezien hij een petje droeg van bpost. Enkele seconden later stapten plots nog twee mannen uit en duwden ze Viviane hardhandig tegen de muur. Ze schreeuwde het uit van de pijn, maar toch sleurden die gangsters haar over de grond mee naar binnen", aldus de aangeslagen echtgenoot. Eenmaal binnen knevelde het drietal - dat het slachtoffer bedreigde met een vuurwapen - vast met spanbandjes rond de polsen.

2 Het huis waar de homejacking plaatsvond in de Zeebruggelaan.
Mathias Mariën Het huis waar de homejacking plaatsvond in de Zeebruggelaan.

Kluis

Meteen daarna namen ze Viviane mee naar boven en duwden haar op het bed. 'Mevrouw, breng ons nu naar je kluis', schreeuwden ze haar toe met het wapen op haar gericht. De vrouw ontkende eerst dat er een kluis aanwezig was, maar daar gingen de homejackers niet mee akkoord. "We weten dat jullie een kluis hebben. Dus werk mee of het loopt fout af", dreigden ze in perfect Nederlands. Meteen daarna gaf de vrouw toe en sleurden de gangsters de kluis uit de muur met een koevoet. Totale waarde van de juwelen in de kluis: 50.000 euro. "De ravage is echt enorm", gaat de echtgenoot van het slachtoffer verder.


"Ze stampten deuren in en doorzochten alle kamers. Het is onwezenlijk." Met de kluis in een deken gewikkeld sloegen de daders op de vlucht.

Klopjacht

"Viviane hoorde dat ze weg waren en is naar het winkeltje vlakbij gelopen om alarm te slaan. Toen ik terug thuis kwam stond het vol politie." Een klopjacht in de buurt leverde niks op.


Viviane zelf liep bij de homejacking een complexe schouderbreuk op en ligt in het ziekenhuis. De dokters waarschuwden haar nu al dat ze haar arm nooit meer volledig zal kunnen gebruiken. "Ze is volledig in shock. Zelf durf ik de deur niet meer te openen. Ik wil iedereen waarschuwen dat ze niet zomaar voor iedereen opendoen. Ook niet voor iemand met een petje van de post", reageert haar echtgenoot.


Opvallend: in september vorig jaar drongen dieven al eens de woning binnen. Het koppel denkt dat beide zaken aan elkaar gelinkt zijn.


"Ze wisten veel te goed dat er een kluis was en de grootste buit boven te rapen viel. Vannacht (gisterennacht, red.) ging ook ons alarm af. Waarschijnlijk kwamen ze toen al een kijkje nemen, maar werden ze afgeschrikt door het alarm", besluit de man. De politie onderzoekt de zaak.

Lees meer