2 De brandweer op het gelijkvloers van de drukkerij, waar maandag het vuur ontstond.
Mariën De brandweer op het gelijkvloers van de drukkerij, waar maandag het vuur ontstond.

Catharina Press in augustus gesloopt?

NA ZOVEELSTE BRAND HANGT VERKAVELINGSVERGUNNING AAN DRUKKERIJ

Als alles volgens plan verloopt, kan de sloop van de oude drukkerij in het Tempelhof in Sint-Pieters volgende maand starten. De brand van maandag in drukkerij Catharina Press steekt het dossier in een stroomversnelling. Sinds gisteren hangt - eindelijk - de verkavelingsvergunning uit.

Het was schepen Franky Demon (CD&V) zelf die gisteren eigenhandig het gele blad met de verkavelingsvergunning aan Catharina Press ging plakken. "Ik ben het getalm in dit dossier beu, zeker omdat er maandag opnieuw brand is gesticht in de gebouwen", zegt Demon. "Na contact met de projectontwikkelaar hebben we de vergunning bekend gemaakt. Als er geen bezwaren komen, dan kan er in augustus gestart worden met de sloop van de oude drukkerij. Het gebouw moet in elk geval zo snel mogelijk tegen de vlakte."

2 De gevel is zwartgeblakerd door eerdere branden.
Mathias Mariën De gevel is zwartgeblakerd door eerdere branden.

Tienermeisjes

Voor de terreinen van Catharina Press is een vergunning verleend voor dertien kavels met gezinswoningen. Eén kavel is bestemd voor een appartementsgebouw van 19 flats. Er komt ook een ondergrondse parkeergarage. Het poortgebouw is beschermd en mag niet gesloopt worden. Dat gebouw wordt in principe ook omgevormd tot een eengezinswoning.


De drukkerij staat al jaren te verkommeren. In het gebouw werd de jongste jaren al meer dan 10 keer brand gesticht. Vaak onschuldig zonder uitslaande vlammen, al liep het enkele keren ook zwaar uit de hand. De schade binnenin is dan ook aanzienlijk. In de voorbije paasvakantie werd zelfs tot drie keer toe brand gesticht. In april kon de politie twee tienermeisjes identificeren voor de feiten. Zij verklaarden toen dat het om een ongelukje ging. Maandag was een stapel brandend papier op het gelijkvloers de oorzaak van de vlammen. Ook nu is de kans groot dat het om spelende kinderen gaat. Al is er voorlopig nog geen spoor. "De vakantie is begonnen, dan is het altijd hetzelfde probleem. Dat gebouw is geliefkoosd terrein voor spelende kinderen", klinkt het in de buurt.

Extra controle

Bij de politie zullen ze de komende tijd extra waakzaam zijn in de buurt van de drukkerij. "Het Tempelhof is sowieso al opgenomen in de patrouille van Brugge-noord", zegt korpschef Dirk Van Nuffel. "We zullen iets meer controleren in de buurt. Terwijl de patrouille vroeger één keer om de zoveel tijd passeerde, zal dat nu wat meer zijn. 24 uur op 24 bewaking is jammer genoeg niet mogelijk."

Lees meer