De Brugse gevangenis.
Bas Bogaerts De Brugse gevangenis.

Cipier afgevoerd naar ziekenhuis na aanval van gedetineerde: personeel schakelt over op minimaal regime

Het personeel van de Brugse gevangenis schakelt tot woensdag over op zondagregime na een geval van agressie. Een cipier werd er aangevallen door een gedetineerde en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Het minimaal regime betekent dat er voor de gedetineerden geen bezoek en geen wandeling zijn. Aanleiding is een aanval van een gedetineerde maandag rond 11.30 uur op een cipier. Die werd naar het ziekenhuis afgevoerd met een hoofdwonde en kreeg zeven hechtingen. 

Volgens de vakbond is het niet de eerste keer dat er problemen zijn met de gevangene in kwestie. “De gedetineerde heeft een tijd op hoge veiligheid gezeten en moest eigenlijk naar een instelling worden overgeplaatst. Die overplaatsing staat nu op woensdag gepland. Tot die tijd houdt het personeel het zondagregime aan”, vertel Eddy De Smedt van vakbond VSOA. Het Gevangeniswezen hoopt dat het personeel het normale regime zal hernemen eens de gedetineerde in kwestie is overgeplaatst. De betrokken cipier wenst liever niet te reageren. 

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de gevangenis te maken krijgt met agressie. Eind juli 2019 werden al drie cipiers aangevallen door een gedetineerde. Ook toen was de gedetineerde al bekend om zijn agressief gedrag en werd op zijn overplaatsing gewacht. Het personeel legde toen een week het werk neer. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • oswald billiet

    Dat gaat toch wel wat ver, iedereen mee gestraft? Je wordt geen cipier voor het mooie uniform en al de extra's. Je moet weten waar je aan begint en ook weten dat daar geen doetjes tussen zitten. Dit is geen ambt voor angsthazen, en wat daar gebeurde behoort tot de risico's van het ambt. Het is verkeerd alle andere gedetineerden over dezelfde kam te scheren en zoals hier te sanctioneren.

Lees meer