2 Zo zal het nieuwe dierenopvangcentrum er ongeveer uitzien.
Bart Huysentruyt Zo zal het nieuwe dierenopvangcentrum er ongeveer uitzien.

Dame laat dierenasiel 1,2 miljoen euro na

HET BLAUWE KRUIS KAN IN ÉÉN KLAP MODERNE NIEUWBOUW NEERZETTEN

Het Blauwe Kruis in Brugge kan nog dit jaar starten met de bouw van een nieuw dierenasiel dankzij een schenking van een vrouw, die recent is overleden. Ze liet maar liefst 1,2 miljoen euro na aan het dierenopvangcentrum: goed voor het volledige bedrag van de nieuwbouw. "We zijn die dame oneindig dankbaar. Ze redt onze toekomst", zegt voorzitter Johan Schoutteet.

Waar ze bij Het Blauwe Kruis langs de Krinkelstraat al jaren van dromen, komt nu overwacht snel uit: een nieuwbouw voor de opvang van de naar schatting 30 honden en 77 katten en nog een paar tientallen neerhofdieren. Een dame uit de omgeving van Jabbeke, die regelmatige op bezoek kwam in het asiel en er met de honden wandelde, heeft bij haar onverwacht overlijden een gigantisch bedrag voorbehouden voor het dierenasiel: 1,2 miljoen euro. Ook de Zoo van Antwerpen kreeg van de dierenliefhebber een aanzienlijk bedrag. "Op een dag zat een enveloppe van een notaris tussen de post, met de mededeling dat we een legaat hadden ontvangen van een overleden persoon. Toen ik bij de notaris het bedrag hoorde, viel ik net niet van mijn stoel", vertelt voorzitter Johan Schoutteet.

2 Voorzitter Johan Schoutteet bij de huidige gebouwen en hokken, die hun beste tijd gehad hebben.
Benny Proot Voorzitter Johan Schoutteet bij de huidige gebouwen en hokken, die hun beste tijd gehad hebben.

Te kleine hokken

Het dierenasiel krijgt jaarlijks tientallen schenkingen, maar meestal gaat het dan om kleinere bedragen tot 500 euro. Voor het eerst in het veertigjarig bestaan krijgt het zo'n bedrag overgeschreven. "Die dame wist ongetwijfeld dat er plannen waren om een nieuw gebouw te zetten", zegt Schoutteet. "Dat is ook duidelijk: de hokken voor de honden zijn te klein en er zijn tal van inbreuken tegen de wetgeving rond het dierenwelzijn. Het was een kwestie van tijd of we hadden de deuren moeten sluiten."


Bij Het Blauwe Kruis contacteerden ze het stadsbestuur, dat eigendom is van de gebouwen. Er werd een nieuwe erfpachtovereenkomst gesloten, waardoor Het Blauwe Kruis nu zekerheid heeft dat het de komende 45 jaar op de huidige locatie mag blijven. Zo kunnen ze nu ook hun bouwaanvraag indienen. "Dat doen we eerstdaags. Als we snel de bouwvergunning hebben, dan gaan de huidige gebouwen in juni tegen de vlakte. We verplaatsen dan de loopren voor de honden en brengen de katten onder in de conciërgewoning. De aannemer belooft ons dat hij de dierenverblijven in drie weken klaar kan hebben. Het hele gebouw zal pas in het voorjaar van 2018 klaar zijn", zegt Schoutteet.

Luxueuzer

Dankzij het enorme legaat kan Het Blauwe Kruis zijn nieuwe asiel veel ruimer en luxueuzer bouwen. Er komen 36 binnen- en 36 buitenhokken voor de honden. Hun ruimte wordt met 7 vierkante meter veel groter. De katers en kattinnen krijgen elk een paviljoen. Zowel het verblijf van de honden als dat van de katten krijgt vloerverwarming. Er zijn een aparte ruimte voor wassen en scheren, een lokaal voor de dierenarts, een dienst Intensieve Zorg, quarantainehokken, een hok voor knaagdieren en een bureaugedeelte. Op de verdieping komen er douches en kleedkamers voor onze vier vaste personeelsleden. Een groendak, zonnepanelen en waterrecuperatie moeten de kosten voor elektriciteit, water en verwarming in de toekomst kunnen drukken. "Dit wordt wellicht een van de meest luxueuze dierenasielen in ons land. We hebben echt fantastische vooruitzichten", aldus Johan Schoutteet.

Lees meer