4
Benny Proot

Deuren TP Vision definitief dicht

Werknemers hopen op rooskleurige toekomst in Gent

Na 57 jaar is gisteren het doek gevallen over TP Vision, het vroegere Philips. De elektronicagigant verlaat Brugge en trekt met 70 man minder naar Gent. "We hopen dat de verhuis een nieuwe wind door het bedrijf doet waaien."

Philips en Brugge: dat was 57 jaar een bijzonder, maar turbulent huwelijk. Het bedrijf startte in 1957 in de stad onder de naam CBRT. In de gloriejaren telde het bedrijf tot 2.250 werknemers, het laatste jaar bleven er daar amper 290 van over. Van die 290 zullen er slechts 220 mee naar Gent verhuizen. Deze maand vielen er 70 ontslagen en er worden nog eens 20 banen geschrapt in de loop van de volgende maanden. "Er hangt al weken een gelaten sfeer in het bedrijf", zegt LBC-NVK-vakbondsafgevaardigde en ingenieur Dirk Piepers. De 55-jarige Bruggeling, die gisteren zijn laatste dag in de afdeling 'picture quality' beleefde, start maandag in een gloednieuw gebouw naast de universiteit van Gent.

4 Twee werknemers verlaten gepakt en gezakt, en voor de allerlaatste keer, de Brugse gebouwen van TP Vision.
Benny Proot Twee werknemers verlaten gepakt en gezakt, en voor de allerlaatste keer, de Brugse gebouwen van TP Vision.

Concurrentie

"Voor elke collega is het gevoel anders. Er is blijdschap omdat je niet ontslagen werd, maar er zijn ook twijfels of de verhuis naar Gent wel zal lukken. De concurrentie in deze branche is moordend. Er heerst dus vooral onzekerheid", zegt Piepers. "Ikzelf zal straks met mijn vrouw, die ook in Gent werkt, carpoolen naar mijn nieuwe werkplek."


Ook Jo Van Haeck gaat vanaf maandag aan de slag in Gent. "Ik werk hier nu 6,5 jaar en heb de ene reorganisatie na de andere meegemaakt. Gelukkig bleef de werksfeer altijd aangenaam. We hopen dat de verhuis naar Gent een nieuwe wind zal doen waaien in het bedrijf. Het wordt belangrijk om ook andere merken dan Philips aan te trekken en daar is de firma nu mee bezig", zegt Jo Van Haeck, die in Beernem woont en straks met trein naar Gent trekt. "We komen terecht in een nagelnieuw gebouw", vult Wim Devriese aan. Hij woont in Sint-Michiels en werkte 17 jaar bij Philips in Brugge. "Qua infrastructuur zullen we er stevig op vooruit gaan. Ook ik ben benieuwd wat de toekomst brengt. In een universitair milieu zullen we verder aan innovatie kunnen werken. Het is jammer dat er ontslagen moeten vallen. Sinds eind mei is TPV eigenaar van TP Vision. Ik verwacht dat ze binnen enkele maanden met een duidelijke missie naar voren komen. Frisse, nieuwe accenten kunnen goed zijn. Het aantal types tv's dat we hier ontwikkelden, werd fel gereduceerd. Ik vraag me af wat ze daar verder mee gaan doen. Samen met twee collega's zal ik carpoolen naar Gent. Als het carpoolen niet vlot gaat, zal ik gebruik maken van het openbaar vervoer."

4 Jo Van Haeck. "Het wordt belangrijk om ook andere merken dan Philips aan te trekken."
Benny Proot Jo Van Haeck. "Het wordt belangrijk om ook andere merken dan Philips aan te trekken."

Zware dagen

Net als vele anderen hoopt Christiaan Gouwy op een rooskleurige toekomst in Gent. "De samenwerking met de universiteit kan ons een boost geven. We zullen sowieso ons best moeten doen om op te boksen tegen de harde concurrentie uit de Aziatische landen", aldus Christiaan. Niet alle werknemers verhuizen mee naar Gent. "Na dertig jaar eindigt het hier voor mij" , zegt een werknemer. "Ik ga nog niet met pensioen, maar zal rustig mijn tijd nemen om te zoeken naar een nieuwe job. Hoogstwaarschijnlijk ga ik opnieuw de technologische richting uit. Een maand of twee geleden, toen ik het nieuws vernam, heb ik enkele zware dagen gehad. Maar ondertussen heb ik het nieuws een plaats gegeven. Mijn werk zal nu gedaan worden door iemand in Taiwan. De elektronicabusiness in Europa is op sterven na dood." Al het materiaal uit Brugge werd gisteren al verhuisd. Het grote Zeebrugse transportbedrijf 2XL zal zoals bekend de gebouwen gebruiken als stockageruimte.

4 Wim Devriese. "Qua infrastructuur gaan we er in Gent stevig op vooruit."
Benny Proot Wim Devriese. "Qua infrastructuur gaan we er in Gent stevig op vooruit."

Lees meer