2 In 2002 ontstonden er zware rellen in Brugge.
BELGA In 2002 ontstonden er zware rellen in Brugge.

Dit scenario uit 2002 wil Brugse politie absoluut vermijden: massale politie-inzet voor komst Turkse fans

De politie van Brugge zet extra manschappen in voor de Champions League-match van Club tegen het Turkse Galatasaray deze avond. Met de rellen van 2002 in het achterhoofd wil de politie geen enkel risico nemen. De hele dag zijn er extra controles. “We nemen ook preventieve maatregelen”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. Zo zijn drankglazen in bepaalde delen verboden.

Al meteen na de loting van de Champions League moesten ze bij de Brugse politie even in het haar krabben. De komst van de Turkse voetbalclub riep nare herinneringen op aan de vorige ontmoeting tussen beide teams. 

In 2002 liep het danig uit de hand en vielen er heel wat gewonden. Aan de Platse werd een wagen met Turkse fans tegengehouden door Brugse amokmakers, waarna ze met stokken met nagels op de wagen begonnen slaan. De bestuurder raakte bewusteloos en enkel de tussenkomst van de politie kon erger vermijden. Eerder waren er al rellen in de binnenstad. 

Vanavond komt Galatasaray opnieuw op bezoek, waardoor ze in Brugge op scherp staan. Zo nam de politie al contact op met Brugse horeca-uitbaters, handelaars, De Lijn, taxibedrijven en de omwonenden van het Jan Breydelstadion. Aan de horeca werd per brief meegedeeld dat vanaf woensdag 18 september 10 uur tot donderdag 19 september 7 uur ‘glazen drankrecipiënten’ in bepaalde delen in de Brugse binnenstad verboden zijn.

Geen vermenging

Dat laatste is ook het geval in de cafés binnen een straal van 1 kilometer rond het stadion. “Daar moeten dranken in niet-versplinterbare bekers geschonken worden. Alle Turkse supporters moeten daarenboven ook een geldig stadionticket op zak hebben. Ook nachtwinkels en supermarkten in de binnenstad mogen geen drank in glazen verpakking verkopen in die tijdspanne. Daarnaast kregen alle betrokken café-uitbaters een resem constructieve tips om er een leuk voetbalfeest van te maken met de nodige aandacht voor veiligheid”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. 

Verder wordt aan taxibedrijven en De Lijn gevraagd om erop te letten dat supporters niet met elkaar vermengen op de weg naar het stadion. Zij moeten de Gistelse Steenweg en het centrum van de deelgemeente Sint-Andries mijden. Omdat fans van de Turkse club hoogstwaarschijnlijk uit de Turkse gemeenschappen uit ons land, Nederland en Duitsland komen, kan er immers geen georganiseerde verplaatsing gebeuren. 

2 In 2002 kwamen de Galatasaray-fans al eens op bezoek in Brugge. Er vielen heel wat gewonden en de schade bij de rellen was groot.
© LALMAND-BOLCINA-CROCHET / PHOT In 2002 kwamen de Galatasaray-fans al eens op bezoek in Brugge. Er vielen heel wat gewonden en de schade bij de rellen was groot.

Verkeer ophouden

De Brugse politie zet de hele dag en nacht - voor en na de match - de nodige versterking klaar.  Zowel rond het stadion als in de binnenstad worden extra manschappen ingezet. Op verscheidene plaatsen in de binnenstad en Sint-Andries zal het verkeer in de loop van de namiddag en avond van woensdag 18 september opgehouden worden door politiecontroles. Dat is zeker het geval voor de omgeving van de Smedenpoort. “Wie met de auto vanuit de binnenstad richting Sint-Andries of verder moet, verlaat de stad best via de Bevrijdingslaan en vermijdt de Gistelse Steenweg in het weggedeelte tussen de Expresweg en Varsenare. In Sint-Andries wordt ook de Doornstraat afgesloten voor het verkeer, behalve voor de plaatselijke bewoners”, geeft de politie mee.  

Omdat de Turkse supporters zich in groep en onder politiebegeleiding van de Markt via het Zand, de Koning Albertlaan en Koningin Astridlaan naar het Jan Breydelstadion begeven, zal ook op die route het verkeer tijdelijk gestremd zijn tussen 16 uur en 17.45 uur.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • thierry bollaert

    Als je als burger de politie voor privee of andere zaken/ook brandweer nodig hebt moet je uit eigen zak betalen..... wie betaald die honderden politieagenten nu????? En kunnen terzelfdertijd geen echt politiewerk verrichten. Wordt tijd dat de voetbalbond zijn bijdrage doet aan de lokale politie iedere match!!!!!!!

  • alain fastenaekels

    Wie gaat deze onzin weer moeten betalen ?

Lees meer