4 Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal
Jan Van Maele Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal

Drama aan Boudewijnkanaal: één bemanningslid (63) dood uit water gehaald, collega (65) vecht voor zijn leven

Langs het Boudewijnkanaal, ter hoogte van de Lisseweegse Steenweg in Zwankendamme bij Brugge, is maandagochtend een bemanningslid van een vrachtschip uit het water gehaald. De man, een 65-jarige uit het Antwerpse, sukkelde in het water en werd in kritieke toestand afgevoerd. Een tweede bemanningslid, een 63-jarige Nederlander, was een tijd vermist en werd dood uit het water gehaald. “ De omstandigheden worden verder onderzocht”, laat het parket van Brugge weten. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was de schipper van het binnenschip Vivaldi die rond 6.30 uur had gemerkt dat er twee bemanningsleden niet aan boord waren. Toen hij ging kijken, trof hij een van zijn manschappen aan in het koude water tussen wal en schip. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en duikers slaagden erin het slachtoffer relatief snel uit het kanaal te halen. Francois B., 65-jarige man uit Antwerpen, werd ter plaatse gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar vecht hij nog steeds voor zijn leven. Zijn toestand zou wel zorgwekkend zijn. Zijn collega, een 63-jarige Nederlander, was aanvankelijk vermist. De brandweer zocht verder naar het tweede bemanningslid met een sonarboot en kon het slachtoffer uiteindelijk aantreffen in het water. Voor hem kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. 

4 Het ongeval gebeurde aan het binnenschip Vivaldi
Jan Van Maele Het ongeval gebeurde aan het binnenschip Vivaldi

Alle opties open

Over hoe de mannen in het water belandden, bestaat nog geen duidelijkheid. “Dat wordt verder onderzocht”, laat het Brugs parket weten. Daarbij worden alle opties opengelaten. Zo is het mogelijk dat één van beide mannen struikelde en de tweede ter hulp wou schieten. Omdat er geen getuigen waren van het incident, startte de politie een buurtonderzoek in de hoop meer te weten te komen. Zo waren de twee mannen zondagavond nog samen op stap geweest in een plaatselijk café, waar ze omstreeks 20.30 uur vertrokken met een taxi. Bij de collega’s van Francois en de Nederlander kwam het nieuws hard aan. “Ik zag Francois liggen in het water. Dat is een beeld dat heel mijn leven in het geheugen gegrift staat”, zegt schipper Christiaan Castelijns. “Ik kende Francois al 35 jaar. We vormen als het ware één grote familie allemaal samen.” Extra pijnlijk is dat de Antwerpenaar, volgens kennissen vader van twee volwassen kinderen, binnen twee maanden op pensioen zou gaan. De rederij van het binnenschip wou maandagmiddag liever nog niet reageren op het ongeval. “Op dit moment weten we zelf te weinig. We wachten het onderzoek af”, klonk het. De schipper van de Vivaldi was te aangeslagen om verder te varen en werd vervangen. 

4 Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal.
Jan Van Maele Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal.
4 Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal.
Jan Van Maele Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean maes

    Veel sterkte aan de familie, collega’s en vrienden

  • Mirella Babette Schaap

    Veel sterkte aan de collega's, familie en vrienden...

Lees meer