Onder andere op de Eiermarkt mogen cafégangers weldra niet meer met een glas staan.
Foto Proot Onder andere op de Eiermarkt mogen cafégangers weldra niet meer met een glas staan.

Glasverbod in uitgaansbuurt

COMPROMIS MET HORECA: GEEN MUZIEKSTOPUUR, WEL PROEFPERIODE MET BEKERS

Horecazaken in de Kuipersstraat en omliggende straten, zoals de Eiermarkt, mogen hun klanten niet meer met een glas bier buiten laten staan. In ruil daarvoor moeten ze bekertjes voorzien. Een opmerkelijke ingreep van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) om de overlast van glasscherven in de uitgaansbuurt tegen te gaan. "We testen dit systeem een maand", zegt hij.

Afgelopen maandag zat burgemeester Renaat Landuyt samen met de horecauitbaters uit de omgeving van de Kuipersstraat. Op de agenda twee punten: het muziekstopuur en het 'glasprobleem' in de uitgaansbuurt. "Wat het muziekstopuur betreft, kan ik kort zijn. De paniek vanuit de horeca rond de mogelijkheid om de muziek uit te zetten vanaf 3 uur is onnodig. Dit ging slechts om één van de mogelijkheden om het nachtleven in Brugge beter aan te pakken. Een muziekstopuur is voorlopig niet aan de orde en was louter een idee", verduidelijk burgemeester Landuyt, die daarmee naar eigen zeggen een groot deel van de onzekerheid bij de horeca wegnam.


"De horeca vraagt zelf om maatregelen. Dat voel ik toch zo aan. Het is dus goed dat we in constructief overleg kunnen nadenken wat goed is voor Brugge", aldus de burgemeester.

Stoep proper houden

Zijn voorganger Patrick Moenaert (CD&V) voerde destijds een consumptieverbod in op nachtelijke uren in de uitgaansbuurt. Niemand mocht, met andere woorden, iets drinken op straat. Landuyt voerde die regel weer af, maar heeft nu zelf een ander voorstel in de lade liggen. "We hebben met de horeca een soort consensus bereikt om voortaan te werken met bekers als klanten vanaf een bepaald uur naar buiten gaan om bijvoorbeeld een sigaretje op te steken. Het aanslepende probleem van glasscherven in de buurt van de Stadsschouwburg is voor mij een doorn in het oog. Het is gevaarlijk en het hoort niet bij een stad als Brugge. De horecauitbaters doen hun best om hun stoep na de uitgaansavond proper te maken, maar dat is niet genoeg. Door met bekertjes te werken, kunnen we dat probleem misschien oplossen. We zullen dit systeem een maand lang testen en midden december evalueren."


Yannick Van Meckeren van 't Zwart Huys is het idee wel genegen. "We doen al inspanningen om het glas zoveel mogelijk op te ruimen of weg te nemen na een avondje uit. Plastic bekers kunnen een oplossing bieden, want plastic op straat is in elk geval veiliger dan glas. Anderzijds moeten ook de nachtwinkels aangepakt worden. Zij zijn mee verantwoordelijk." Ook Peter Goethals van café Nano bevestigt dat de uitbaters bereid zijn om mee te werken. "Dit is nog een proefproject. We zullen zien wat het oplevert."


Nog liever zou burgemeester Landuyt het verbieden van glas in een reglementering gieten waar iedere uitbater zich moet aan houden. "We willen de problemen niet afschuiven op de klanten, maar op de aansprakelijkheid van de uitbater." Wie dus 's nachts een pintje uit glas drinkt, maar tegelijk een sigaretje wil opsteken, zal bij de uitbaters in de Kuipersstraat en de omliggende straten zoals ook de Eiermarkt, een bekertje aangeboden krijgen om zijn gerstenat in te 'vergieten'.

Lees meer