6 Het IJssculpturenfestival lokt traditioneel veel volk naar de hoofdstad van de provincie.
Benny Proot Het IJssculpturenfestival lokt traditioneel veel volk naar de hoofdstad van de provincie.

Hasselt snoept Brugse ijssculpturen af

WEIGERING OM KERSTMARKT UIT TE BREIDEN LIGT ORGANISATOR ZWAAR OP DE MAAG

Na de start van de Ronde van Vlaanderen verliest Brugge nu ook het IJssculpturenfestival. Organisator Francis Vandendorpe laat zijn stad deze winter links liggen en kiest voor het Limburgse Hasselt. "Dat de stad ons voorstel weigerde om de Brugse kerstmarkt uit te breiden, ligt ons zwaar op de maag. Bovendien zouden we geen plaats hebben door de werken op het stationsplein", zegt Vandendorpe.

Brugge is opnieuw een enorme trekpleister kwijt. Het IJssculpturenfestival, dat zestien jaar lang een vertrouwd gezicht was op het stationsplein tijdens de kerstperiode, kiest dit jaar voor Hasselt. De waarde van het festival voor de stad is niet min. De Universiteit van Leiden in Nederland berekende een aantal jaar geleden de economische waarde van de ijssculpturen voor Brugge op 28 miljoen euro. "Ik vind het zelf ook heel spijtig dat ik Brugge moet achterlaten", zegt organisator Francis Vandendorpe, die zelf een Bruggeling is. "Er zijn verschillende redenen voor de verhuis. Ten eerste zijn er zopas werken gestart voor een nieuw busstation aan de voorzijde van het Brugse station. Er blijft nog nauwelijks plaats over om onze koele tent te bouwen. We hebben even de achterzijde van het station overwogen, maar daar zouden we helemaal op een eiland zitten. Ook 't Zand is geen optie."

6 Tijdens het IJssculpturenfestival komt men vaak origineel uit de hoek. Zo zag men in Brugge onder meer al een ijsviking, K3, Pinokkio en een figuur uit Maya de Bij.
Benny Proot Tijdens het IJssculpturenfestival komt men vaak origineel uit de hoek. Zo zag men in Brugge onder meer al een ijsviking, K3, Pinokkio en een figuur uit Maya de Bij.

Prijs omhoog

Wat de organisator echter het meest dwars zat, was de weigering van de stad om de kerstmarkt verder uit te breiden richting Koning Albert I-park. Dat was in het voorjaar een voorstel van een aantal Brugse handelaars. "Het zou de kerstbeleving in Brugge een nieuw elan hebben gegeven. Nu bezochten mensen het IJssculpturenfestival, maar moesten ze een heel eind wandelen om nog wat kerstsfeer op te snuiven. Dat de stad dat voorstel carrément naast zich neer heeft gelegd, ligt me op de maag. Onder het bewind van burgemeester Renaat Landuyt is de prijs die we betalen om iets te mogen organiseren in Brugge ook flink de hoogte in gegaan. We willen dat bedrag niet meer betalen."

6
Benny Proot

Terreurdreiging

Brussel stond te springen om de ijssculpturen over te nemen, maar dat risico wil Vandendorpe, in tijden van terreur, niet nemen. Om dezelfde reden laat hij dit jaar ook Parijs links liggen. Hij versierde vorig jaar nochtans een contract om vijf jaar lang ook in Parijs iets op te bouwen. "Uiteindelijk kwam ook Hasselt met een voorstel op de proppen. Daar kan ik me helemaal in vinden. In Hasselt staan we tussen de kraampjes op de kerstmarkt, waar we dit jaar de top of the bill zijn. Het kerstevenement Winterland trok er vorig jaar 850.000 bezoekers. Hasselt ligt uitstekend: zowel Belgen, Nederlanders als Duitsers komen de kerstmarkt bezoeken. We kunnen er ook langer open blijven, net omdat we tussen de andere kerstkraampjes staan. In Brugge moesten we vroeger sluiten, omdat er na 18 uur geen kat meer passeerde. Nu wordt dat helemaal anders."


Het IJssculpturenfestival zal in het teken staan van Ice Magic en opent op 18 november. Vandendorpe hoopt in Hasselt op minstens evenveel bezoekers als tijdens de topjaren in Brugge. Toen kwamen zo'n 150.000 bezoekers langs.

6
Benny Proot

Energieverbruik

De stad Brugge betreurt het vertrek van de organisatie. "We horen zelf ook pas van dit vertrek", zegt schepen van Evenementen Annick Lambrecht (sp.a). "Ik snap dat het moeilijk was om met de werken op het stationsplein de opbouw te realiseren. Het evenement bracht veel volk naar Brugge, maar kreeg ook veel kritiek omdat het veel energie verbruikt. Niettemin staan we open voor nieuwe initiatieven tijdens de kerstperiode, een belangrijke periode voor onze stad."

6
Benny Proot
6 Organisator Francis Vandendorpe.
Benny Proot Organisator Francis Vandendorpe.

Lees meer