10 Deelnemers van Dwars door Brugge
Benny Proot Deelnemers van Dwars door Brugge

IN BEELD. Met 5.000 dwars door Brugge

Een pak minder deelnemers dan gehoopt - organisatie wijt het aan voetbaltopper

Moederdag vieren ze in Brugge al lopend. Moeders en dochters sparen de inspanningen niet tijdens Dwars door Brugge. Met iets meer dan 5.000 lopers aan de start was deze 39ste editie wel teleurstellend qua opkomst. “De spannende voetbalontknoping speelde ons parten”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo Sports.

Aan de weersomstandigheden lag het in elk geval niet: met 14 graden en een deugddoend zonnetje konden de lopers zich eigenlijk geen beter weer wensen. Het programma van deze 39ste Dwars door Brugge was een uurtje vervroegd door de voetbaltopper van Club Brugge tegen KRC Genk. Dat betekende dat de kinderen al vroeg aan de bak moesten, net als de deelnemers aan de 5 kilometer. Onder hen ook Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Ik heb ervan genoten, al werd het op het einde toch wat zwaar”, moest de weinig getrainde De fauw toegeven. “Maar de aanmoedigingen langs het parcours deden wel deugd. Het heeft charme om als Bruggeling door je eigen stad te kunnen lopen, met tal van bekende gezichten aan je zijde.”

Het belangrijkste loopnummer, de 15 km, startte traditiegetrouw onder de balkonrotonde. Dat geeft altijd een heel mooi zicht. De lopers trekken dan meteen het stadscentrum in, langs de Meifoor op ‘t Zand of op de Vesten: overal is er wat te zien. “Daarom doen we elk jaar mee", zegt Elke Cruyenaere uit Loppem. “Onze eindtijd doet er niet toe. Gewoon genieten vooral van al dat moois in Brugge. De kasseien gaan we ‘s avonds wel in ons bed voelen.”

Net als vorige jaren viel Dwars door Brugge op Moederdag: voor veel families is het dus dubbel feest. “Eerst lopen en daarna een glaasje en een hapje”, vertelt Mieke Verschaere. “Ook de twee dochters doen mee. We kozen voor de 5 kilometer, omdat die afstand ons een beetje beter ligt.”

Dwars door Brugge klokte uiteindelijk af op ruim 5.000 deelnemers, toch een kleine duizend minder dan vorig jaar. Dat is opvallend, want de loophype is nog lang niet voorbij en toch was dit veruit het minste deelnemersaantal van de voorbije jaren. “We kunnen er niet echt de vinger op leggen wat nu precies de oorzaak is", zegt Greg Broekmans van Golazo Sports. “Mogelijk heeft de voetbaltopper van later op zondag ermee te maken. Andere verklaringen kunnen we echt niet bedenken, want de omstandigheden waren ideaal. Anderzijds heb ik nog nooit zoveel publiek aan de kant gezien als dit jaar.”

Minder volk betekende ook minder werk voor het Rode Kruis, waar dertig mensen en twee ziekenwagens paraat stonden. “We hebben geen werk gehad", zegt verantwoordelijke Xavier De Soete. “Dat is tijdens andere jaren wel eens anders geweest, maar we hebben het liever zo. Iedereen beleeft zo een fijne zondagnamiddag.”

10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Koen Naert (1) won opnieuw.
Benny Proot Koen Naert (1) won opnieuw.
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge
10 Dwars door Brugge
Benny Proot Dwars door Brugge

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer