De twee mannen werden betrapt op 't Zand in Brugge.
Benny Proot De twee mannen werden betrapt op 't Zand in Brugge.

Jongemannen krijgen 3 maanden cel voor corona-inbreuken, hoewel advocaat wetgeving in twijfel trok

Twee Afghanen uit Brugge hebben 3 maanden cel met uitstel gekregen, omdat ze het samenscholingsverbod niet naleefden. Ze moeten ook 1.200 euro boete betalen. De advocaat van één van hen trok nochtans de coronawetging in twijfel. “Mijn cliënt kan niet gestraft worden op basis van een ministrieel besluit”, meende meester Bart Bleyaert.

De twee mannen van 19 en 25 jaar oud stonden op 22 april samen met een vriend op ’t Zand in Brugge. Een inbreuk op het samenscholingsverbod, en dus stapte een politiepatrouille op hen af. De Afghanen gedroegen zich volgens het Openbaar Ministerie verbaal agressief en weigerden hun identiteitskaart af te geven. “Toen ze hoorden dat er bijstand ter plaatse geroepen werd, spurtten beiden weg”, vertelde de procureur in de Brugse rechtbank. “Ze konden even verderop staande gehouden worden. Tegen de jongste bleken al twee pv’s te zijn opgesteld voor inbreuken op de coronawetgeving. Voor zijn kompaan waren dat er al drie.”

Beide mannen kregen donderdagmorgen 3 maanden cel met uitstel en 1.200 euro boete. De advocaat van de jongste had nochtans om de vrijspraak gevraagd. Meester Bart Bleyaert stelde de wetgeving rond inbreuken op de coronawetgeving immers in twijfel en wilde daarom een prejudiciële vraag stellen aan het Grondwettelijk Hof. “Mijn cliënt kan niet gestraft worden op basis van een ministrieel besluit”, pleitte hij. “Dat is in strijd met de Grondwet. Had men een koninklijk besluit opgesteld, was er helemaal geen probleem geweest.” De rechtbank ging niet mee in de redenering van de raadsman en achtte beide corona-overtreders donderdagmorgen schuldig. Hij oordeelde onder meer dat beiden voldoende op de hoogte waren van de wetgeving door de uitgebreide berichtgeving er rond in de media.

Lees meer