Kluis met 25.000 euro gestolen

DRIE MANNEN VERSLEEPTEN BRANDKAST HOSTEL LYBEER 200 METER ONDER OOG VAN POSTBODE

Drie inbrekers hebben woensdagnacht zo'n 25.000 euro buit gemaakt in Hostel Lybeer in de Korte Vuldersstraat in Brugge. De dieven braken de kluis uit en sleurden het gevaarte maar liefst 200 meter meter mee naar hun bestelwagen en dat onder het oog van een postbode. "Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden, anders zie ik m'n geld nooit meer terug", zegt zaakvoerder Stephane Kolijn die daarom ook klacht indiende bij de onderzoeksrechter.

De drie dieven sloegen woensdagnacht omstreeks 5 uur ongenadig hard toe in het Hostel Lybeer en leken daarbij voor niemand schrik te hebben. Ze parkeerden hun witte bestelwagen ter hoogte van de Heilige-Geeststraat, op zo'n 200 meter van de ingang in de Korte Vuldersstraat. Terwijl de gasten en zaakvoerder Stephane Kolijn boven lagen te slapen, sloegen ze hun slag. In een kamer even voorbij de receptie wrikten ze de kluis - een kolos van ongeveer 70 kilo zwaar - los uit de vloerverankering.

Camerabeelden

Om de nodige grip te hebben, gooiden ze een laken over de kluis en sleepten die zo naar buiten. Tweehonderd meter verder laadden ze de kluis in hun bestelwagen. De camerabeelden van het hotel registreerden alles. "Een personeelslid merkte de inbraak 's morgens op. Ik ben niet wakker geworden, omdat ik steeds met oordoppen slaap", vertelt Kolijn. "Dit moet gaan om een georganiseerde bende, want alles gebeurde razendsnel. Om rustig te werk te kunnen gaan, hebben ze alle branddeuren gesloten. Niemand heeft iets gemerkt. Op een postbode na."

Het toont aan dat de inbrekers ware lefgozers moeten geweest zijn. De postbode was bezig aan zijn ronde en zag de drie een praatje maken aan de ingang van het hotel. "Ze praatten vrij goed Nederlands met een vreemd accent. Vermoedelijk ging het om Noord-Afrikanen." Kolijn verschafte de Brugse politie de nodige camerabeelden en contactgegevens van de postbode. "Ik ontdekte ook dat de daders wellicht via de Steenstraat moeten zijn weggereden. Daar hangen stadscamera's die de nummerplaat moeten geregistreerd hebben. Bij dergelijke inbraken moet erg snel gehandeld worden. Anders zie ik mijn geld nooit meer terug. Daarom heb ik ook rechtstreeks klacht ingediend tegen onbekenden bij de onderzoeksrechter om het onderzoek te versnellen."

Inbraak

Voor Stephane Kolijn is de inbraak een enorme klap. "Normaal wordt de kluis veel regelmatiger geleegd, maar het toeval wil dat dit nu een tijdje niet is gebeurd omdat ik op reis ben geweest", zucht hij. "Het lijkt alsof de daders dit wisten. Ik sluit ook niet uit dat ze hier al op verkenning zijn geweest. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk gevat worden. Dergelijke georganiseerde bende hoort niet thuis in Brugge!"

Mogelijk houdt de inbraak bij Hostel Lybeer verband met een inbraak die diezelfde nacht plaatsvond in kledingzaak Mango zo'n 500 meter verderop aan het Simon Stevinplein. Het is nog niet duidelijk wat daar precies gestolen werd. Het onderzoek naar beide feiten is volop lopende.

2 Zaakvoerder Stephane Kolijn op de plaats waar de kluis uit de verankering werd gelift.
Siebe De Voogt Zaakvoerder Stephane Kolijn op de plaats waar de kluis uit de verankering werd gelift.
2 De mannen sleurden de kluis 200 meter verder van de Kortevulderstraat naar hun bestelwagen in de Heilige-Geeststraat.
Siebe De Voogt De mannen sleurden de kluis 200 meter verder van de Kortevulderstraat naar hun bestelwagen in de Heilige-Geeststraat.

Lees meer