Liedjes met een verhaal

Elk nummer van Raymond is een verhaal op zich. Toch koos hij er voor ons drie uit met een speciale betekenis.

De klassieker 'Twee meisjes' uit 1996 groeide uit tot het favoriete Vlaamse liedje volgens luisteraars van Radio 1. "Nochtans maakte 'Twee meisjes' eerst deel uit van een langer nummer en werd het nauwelijks opgepikt. Het is een typisch voorbeeld van hoe een liedje pas na enkele jaren uitgroeit tot een hit. Ik schreef het lied na een warme siësta op een Italiaanse strandje bij het Lago Maggiore. De melodie kwam ineens in me op. Daarom herhaalde ik het in mijn hoofd tot ik ze op mijn hotelkamer kon noteren."


Tegenpool van het ingetogen 'Twee meisjes' is 'Liefde voor muziek' uit 1990. Raymond zingt hoe hij naar de bioscoop ging en er een film zag waarin "de grootvader van Prince" een kerkdienst leidde en een "stel uitgelaten zwarte medemensen" uitbundig meezong. De film waar hij op doelt, is The Blues Brothers (1980), waarin James Brown een gospelceremonie leidt. "Het werd meteen een hit, zowel in Vlaanderen als in Nederland. In de vroege versie had ik het over een stel uitgelaten zwarte apen, maar later verving ik dit door zwarte medemensen."


'J'veux de l'amour' uit 1980 gaat over een zanger die terugblikt op zijn carrière en zowel positieve als negatieve momenten opsomt. Met gevoel voor ironie zingt hij over hoe hij in diverse Vlaamse gehuchten heeft opgetreden (Aalst, Peutie, Zwevezele, Genoelselderen), waar hij zowel succes als ellende gekend heeft. "Ik heb een haat-liefdeverhouding met het nummer. Er is een tijd geweest dat ik het liedje beu was en niet meer speelde, maar ondertussen is het weer opgenomen in de setlist." Er bestaat ook een voetbal-versie van, een ode aan Wilfried Van Moer. (BHT)

Lees meer