3 Brugge: Eric Kerkhof, Herman Brugmans en Jan Spegelaere zijn verheugd met de nieuwe stadionplannen
Benny Proot Brugge: Eric Kerkhof, Herman Brugmans en Jan Spegelaere zijn verheugd met de nieuwe stadionplannen

Lokale horeca is in de wolken met nieuw Club-stadion: “Enorme boost voor De Platse”

Blijdschap op De Platse in Sint-Andries, waar de horeca-uitbaters zich in de handen wrijven bij het nieuws dat Club Brugge het nieuwe stadion dan toch op Jan Breydel zal bouwen. “Club Brugge leeft hier al zó lang”, zegt Sven Dhoest, ex-speler en mede-uitbater van Den Comptoir. “Dat ze hier blijven, is een complete verrassing, maar wel schitterend.”

Niet langs de Blankenbergse Steenweg, maar wel gewoon naast het huidige stadion: daar komt de nieuwe voetbaltempel van Club Brugge. Blauw-zwart wil er in 2024 al spelen. Het is uitstekend nieuws voor de horeca-uitbaters in Sint-Andries, die al jaren een graantje meepikken van het succes van Club Brugge. Toen het nieuws bekend raakte dat Club een stadion langs de Blankenbergse Steenweg zou bouwen, waren ze wel wat ontgoocheld. Nu kan de blijdschap niet op. 

Je kan niet ontkennen dat de aanwezigheid van Club voor onze zaak op De Platse een stevige extra betekent

Sven Dhoest

Fantastisch nieuws

Sven Dhoest, ex-doelman van Club Brugge die samen met zijn ouders Nick en Sabine café Den Comptoir uitbaat op De Platse, is opgetogen. “Dit is fantastisch nieuws. Club Brugge leeft hier al zó lang. Voor de wedstrijd, na de wedstrijd… Als ze kampioen spelen, wordt dat ook op De Platse gevierd. Zeker met hun huidige status is het ontzettend mooi dat ze hier in Sint-Andries blijven. Het is de succesvolste, best gestructureerde club van het land. Of we vreesden voor een vertrek? Je kan niet ontkennen dat de aanwezigheid van Club voor onze zaak een stevige extra betekent. Wel is het zo dat wij niet alleen van Club Brugge leven.  En als ze naar een andere locatie waren verhuisd, dan was dat eigenlijk niet meer dan logisch geweest. Nu ze hier blijven, is dat des te beter. Een complete verrassing, maar wel een prachtig verhaal.” Ook aan de toog van het bekende café was het stadion gespreksonderwerp nummer één. Zo ook bij Eric Kerkhof, Herman Brugmans en Jan Spegelaere. Allen waren ze jarenlang vrijwillig bij Club. “Ik woon hier op twee kilometer vandaan en ben dus zeker tevreden dat de thuiswedstrijden hier blijven gespeeld worden”, zegt Eric. Bij Jan horen we een ander verhaal. “Op vlak van mobiliteit was de allereerste locatie langs de Chartreuse het beste geweest”, zegt hij. 

3 Sven Dhoest met zijn ouders voor hun café Den Comptoir.
Photo News Sven Dhoest met zijn ouders voor hun café Den Comptoir.

Voor- en nadelen

Bij voetbal hoort, behalve een pintje, uiteraard ook een frietje. Frituur Carlos op De Platse is al jaar en dag dé plaats waar de fans voor en na de wedstrijd samenkomen. “In het verleden hebben we wel wat problemen gehad met hooliganisme. Zo hebben we ooit eens prikkeldraad op ons dak moeten zetten. Maar de jongste twee jaar zijn er geen incidenten geweest. Alles samen is het dus zeker héél goed nieuws”, zegt uitbater Pascal Van Brabant. 

In het verleden hebben we wel wat problemen gehad met hooliganisme. Zo hebben we ooit eens prikkeldraad op ons dak moeten zetten. Maar de jongste twee jaar zijn er geen incidenten geweest

Pascal Van Brabant

“Voor De Platse is het ongetwijfeld een boost. Voor mij persoonlijk betekenen de wedstrijden van Club Brugge op jaarbasis 10 procent extra inkomsten. Ook bij een verhuis hadden we dus zeker kunnen overleven, maar uiteraard is dit scenario nog beter. Een groter stadion betekent automatisch ook meer volk.” Al haalt Pascal ook een nadeel aan, dat zich al bij het huidige stadion voordoet. 

3 Pascal Van Brabant van frituur Carlos nam in het verleden al maatregelen tegen hooliganisme, zoals prikkeldraad op zijn zaak, maar reageert positief op het nieuws.
Benny Proot Pascal Van Brabant van frituur Carlos nam in het verleden al maatregelen tegen hooliganisme, zoals prikkeldraad op zijn zaak, maar reageert positief op het nieuws.

Play-offs

“Sinds de invoering van de play-offs is de kalender enorm onvoorspelbaar geworden. Vroeger kon je bijna het volledige voetbaljaar op voorhand aanduiden in de agenda en op zoek gaan naar personeel voor die dagen. Tegenwoordig is dat moeilijker, zeker in periodes zoals rond Kerstmis is het niet eenvoudig volk te vinden”, aldus Van Brabant. “Ach, eigenlijk lijkt me dit wel de beste oplossing. Club Brugge kon nog wachten op de andere locatie, maar hoelang zou dat weer geduurd hebben? Een ploeg als Club Brugge verdient een modern stadion.”

Alle nieuws, reacties en achtergrond over deze onverwachte wending in het Brugse stadiondossier vind je op www.hln.be/dossier/clubstadion

Lees meer