Man bedreigt huisarts maandenlang na overlijden terminale papa: “Ik schiet je praktijk kapot met mijn kanon”

Kapot van verdriet omdat hij de dood van zijn terminale papa midden 2017 niet kon verwerken, richtte een 48-jarige man zijn woede op een huisarts in Lissewege. K. bedreigde de arts maandenlang. “Ik kom je praktijk kapot schieten met mijn kanon”, zei de man. Volgens zijn advocaat handelde K. in een psychose.

De strafrechter in Brugge moet oordelen over de geestestoestand van de man tijdens de feiten, en zijn toestand nu.
JHM De strafrechter in Brugge moet oordelen over de geestestoestand van de man tijdens de feiten, en zijn toestand nu.

De 48-jarige man, die nu in het Brusselse woont, ging volledig door het lint toen zijn papa na een slepende ziekte overleed. K. zorgde op dat moment nog voor zijn hulpbehoevende moeder, maar bij haar kon hij niet terecht met zijn verdriet. 

De man woonde nog thuis, heeft geen broers of zussen en leefde geïsoleerd. Om zijn verdriet te kunnen kanaliseren richtte hij alles op de huisarts van zijn papa, die hij onterecht slechte zorgen verweet. 

Internering

“En hij viel de huisarts maandenlang lastig”, sprak de procureur. “Aan de deur, via sms, telefoon en via mail. En hij ging ver. Hij zei dat hij de praktijk zou komen kapot schieten met zijn kanon of dat hij heel Lissewege zou opblazen. De politie was zelfs eens getuige van zo’n gesprek, toen de bange arts hen had opgeroepen. Omdat het maar bleef duren werd hij eens drie weken aangehouden door de onderzoeksrechter, en daarna vrijgelaten met de strikte voorwaarde van een gedwongen opname in het Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis. Dat verliet hij echter al na twee maanden. Volgens de deskundige bevond de man zich in staat van krankzinnigheid en daarom vragen we de internering.”

Beschaamd

De advocaat van K., meester Mieke Byttebier, was allerminst opgezet met de vraag tot internering. “Jullie baseren zich daarvoor op een verslag van een psychiater uit augustus 2017, bovendien opgesteld na een gesprek van 10 minuten”, fulmineerde ze. 

“Hoe kunnen jullie dan nu de internering vragen voor zijn levenssituatie vandaag? Dat is erg verkeerd. Onze deskundige oordeelt dat hij op het moment van de feiten inderdaad niet toerekeningsvatbaar was, maar nu duidelijk wel. De man herpakte zijn leven volledig. Hij woont nu met zijn vriendin in het Brusselse en volgt opnieuw les. Hij heeft het nog steeds moeilijk met het verlies van zijn vader maar is daarvoor in therapie. Wij vragen de vrijspraak op grond van artikel 71. Op het moment van de feiten was hij niet in staat zijn handelen te controleren.” 

Ook K. nam nog het woord. “Ik schaam me erg diep om wat ik de arts heb aangedaan. Maar ik zat diep en kon geen weg met mijn verdriet.” De arts zelf besliste om zich geen burgerlijke partij te stellen. 

Vonnis op 26 maart.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer