Leden van het stadsbestuur en de stadsdiensten bij enkele machines die de komende dagen de strijd tegen het onkruid aangaan.
Foto Benny Proot Leden van het stadsbestuur en de stadsdiensten bij enkele machines die de komende dagen de strijd tegen het onkruid aangaan.

Met 61 machines ten strijde tegen onkruid

STAD VRAAGT OOK INSPANNING VAN BRUGGELINGEN ZELF

Met een vloot van 61 machines gaat de stad het onkruid te lijf. Want uit  onderzoek blijkt dat onkruid een van de grootste ergernissen van de Bruggeling blijft. Twee machines die samen 600.000 euro kosten, sporen de ongewenste plantjes zelfs op met sensoren.

Het is de zogenaamde week van de grote lenteschoonmaak en dat zullen de medewerkers van de dienst Openbaar Domein in Brugge geweten hebben. In de nooit aflatende strijd tegen onkruid moeten ze de komende dagen weer massaal de straat op. Nog niet zo heel lang geleden had Brugge een aantal probleemstraten, maar volgens burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zijn die intussen aangepakt. "Omdat steden en gemeenten geen pesticiden meer mogen gebruiken, vragen we extra inspanningen van ons personeel. Het heeft even geduurd vooraleer alles op punt stond. Brugge heeft die pesticiden als een van de eerste steden geweerd. Nu zijn we ook een van de eerste steden die de straten zo netjes kunnen houden. Toch gaan klachtenbrieven nog vaak over te veel onkruid op straten en pleinen", zegt Landuyt. "Het is een verhaal met twee kanten: enerzijds doen onze arbeiders wat ze kunnen op het openbaar domein. Anderzijds vragen we ook dat Bruggelingen hun onkruid voor hun deur verdelgen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring, want ik ga het onkruid voor mijn deur zelf te lijf met een pot kokend water. Toeristen die voorbijkomen, vragen mij dan de weg (knipoog)."


De stad zet 61 machines in, waarvan 49 onkruidbranders. Er zijn ook veegmachines en vijf nieuwe wagens. Daar horen twee hoogtechnologische machines bij die met sensoren onkruid opsporen en kokend water gebruiken om het onkruid aan te pakken. De machines hebben de stad 600.000 euro gekost. Dergelijke toestellen behoren ook al tot het wagenpark van steden als Mechelen, Leuven en Boom. "Ze vormen een aanvulling op onze veegmachines die vaak de voegen tussen de kasseien wegvegen. Dat heeft dan weer tot gevolg dat er tussen die kasseien nieuw onkruid begint te groeien. Dit jaar gaan we die voegen weer vullen, onder meer op de Burg. Dat gebeurde ook al op het Simon Stevinplein, waar we uiteindelijk beslist hebben om het hele plein opnieuw aan te leggen", zegt Landuyt.


De gemeenschapswachten houden een oogje in het zeil en houden Bruggelingen op de hoogte via een meldingskaart wanneer ze hun onkruid zelf moeten verdelgen. Wie dat niet doet, riskeert een GAS-boete. Vorig jaar werden geen boetes uitgeschreven.

Lees meer