Schone lucht in centrum? Vergeet het maar

Een burgeronderzoek van CurieuzeNeuzen Vlaanderen en de krant De Standaard toont aan dat Brugge last heeft van slechte luchtkwaliteit in de binnenstad.

Na Antwerpen heeft de Breydelstad de hoogste concentraties stikstof in de lucht. En dat is opvallend voor een stad die pretendeert groen en gezond te zijn. Na Aalst is Brugge ook de slechtst scorende stad op vlak van de 'street canyons'.

Kleine straatjes

Dat zijn de kleine historische straatjes waar smog, en dus klein stof, blijft hangen. Ook Oostende, Zeebrugge en Kortrijk hebben veel vervuilde lucht. De zwarte kruispunten, waar een extreem hoge concentratie van slechte lucht gemeten wordt, zijn bovendien ook goed te zien in Brugge. Zeebrugge heeft veel overschrijdingen door de nabijheid van de haven. "Met het nieuwe parkeerplan proberen we de auto al vaker uit het centrum te weren. Het is de enige mogelijkheid", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). Voor oppositiepartij Groen is het koren op de molen. "We hebben een tienpuntenplan om de lucht schoner te krijgen." (BHT)

Lees meer